19. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ainulaadne Balti Jaama turg avas taas uksed

Koko Arhitektide juhatuse liige Andrus Kõresaar ja Astri Kinnisvara juhatuse liige Tarmo Kleimann
Reedel, 19. mail avati taas ainulaadne Balti Jaama turg, kust leiab üle 300 müügikoha. Uuendustööd kestsid poolteist aastat ja Balti Jaama turu arendusse investeeriti 24 miljonit eurot.

Uut turgu on ehitatud poolteist aastat ning suurimateks tõmbenumbriteks saavad kindlasti olema 1000 m2 liha- ja piimasaal ning 400 m2 kalasaal, kus põhirõhk on kodumaisel toodangul. Hoonete vahel kulgeb katusega juurviljatänav, kus aasta ringi kaubeldakse aiasaaduste, juurviljade, köögi- ja puuviljadega.

Turu teisel korrusel kaubeldakse riiete, vanavara ning käsitööga. Teisel korrusel asub ka näidisköök, kus professionaalsed kokad õpetavad huvilistele põnevaid retsepte ja nippe mida ka oma koduköögis hõlpsasti kasutada saab. Turg tegeleb ka e-turu arendamisega ning praeguste plaanide kohaselt on sügisest võimalik värsket turukaupa mugavalt ka koju tellida läbi astri.ee veebipoe.

„Soovime näidata turukaubanduse uut taset ning olla eeskujuks teistele arendajatele,“ ütles Astri Kinnisvara juhatuse liige Tarmo Kleimann. Tema sõnul ei leidu sellist turgu kuskil Eestis ega ka Baltimaadest. Kleimanni sõnul noppisid nad ideid erinevatelt maailma turgudelt ja vaatasid, mis sobiks siia Eestisse. "Balti Jaama turu uuendamiseks investeeritud raha peaksid hakkama ennast juba jooksvalt tagasi teenima. Panga laen on võetud 20 aastaks," ütles ta.  

Balti Jaama turul on Tallinna suurim valtsplekk-katus, mille pindala on 10 600 m2. „Meie jaoks oli väga oluline, et kogu kauplemine toimuks katuse all, arvestades meie kliimat.“

Turul leidub väga palju põnevaid asju, kuid Kleimanni sõnul ei leia Baltimaadest sellist antiigi ja vanavara ala, mis on neil olemas. „Siin on kindlasti palju asju, mille pärast inimesed tulevad, sest huvid ja soovid on erinevad. Üheks tõmbenumbriks on kindlasti vanavara kraam, kuid inimesi meelitab siia ka tänavatoit ja värske toidukraam,“ rääkis Kleimann. Tema sõnul peaksid toodete hinnad jääma ka suhteliselt mõistlikuks, sest konkurents on turul piisavalt suur, mis paneb suures osas hinnataseme paika.

Müügikohad on suuremas osas varustatud ka kaardimakse terminalidega, et klienditel oleks kergem oma kauba eest tasuda. Lisaks leiab ka turuhoonest mitmeid pangaautomaate.

Küsimuse peale, et mida vast valminud Balti Jaama turul muuta, siis Kleimann ütles, et tal on hetkel tunne, et väliturg võiks olla suurem, kui ta hetkel on.

Balti jaama turult leiab 170 põhi kauplemiskohta, 120 väliletti, 60 siseletti.

Selveri keti juht Kristi Lomp ütles, et tegemist on kiiresti areneva piirkonnaga, seega seega kasvab ka kohalike inimeste nõudlus korraliku sortimendiga toidukaupluse järele, see kõik julgustab neid laienema ja avama selles olulises transpordisõlmes juba teise kaupluse.

Balti Jaama turu suletud hoone maht on suurusjärgus 20 000 ruutmeetrit, millele lisandub umbes 4000 ruutmeetrit avaturul asuvaid lette.

Arhitektuure projekti autoriks on KOKO Arhitektid.

Balti Jaama Turg kuulub Astri Gruppi ning investeering turu uuendamisse on 24 miljonit eurot, millele lisandub kinnistu soetamise hind.

Astri Gruppi kuuluvad veel Tartu Lõunakeskus, Pärnu Keskus, Narvas Astri Keskus, Fama Keskus ja Tempo Mööblimaja ning Tallinnas Depoo.

Foto: Raul Mee
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757