Autor: Raul Puusepp • 29. märts 2020

Raul Puusepp: Aeg olla vastutustundlik, mitte kasutada JOKK-skeeme

Tallinna Kaubamaja Grupi juhatuse esimees Raul Puusepa sõnul ollakse olukorras, kus vastutustundlikkus ja mõistuspärane tegutsemine pannakse proovile nii riigi, ettevõtte kui ka iga konkreetse perekonna ja inimese tasandil. Sulgeme poed, restoranid, baarid, ilusalongid ja teised ärid ning püsime kodus selleks, et kriis võimalikult kiiresti lõpetada.
Kaubamaja Grupi juht Raul Puusepp
Foto: Andres Haabu

Täna loevad sisulised, mitte formaalselt määrustele vastavad JOKK-tegevused. Kõigile peaks olema selge, et kaubanduskeskuste sulgemine ei olnud valitsuse kriisikomisjoni jaoks lihtne. See oli päriselt vajalik viiruse leviku tõkestamiseks. Kahjuks ei olnud korraldused piisavalt jõulised ja selged ning jäid paljudele arusaamatuks. Viirusel ei ole vahet, kas tegemist on kaubanduskeskusega või ehitus-, aianduspoega, mida praegusel kevadisel ajal, külastab märkimisväärselt palju inimesi. Samamoodi ei tee viirus vahet, kas restoran või ilusalong asub kaubanduskeskuses või vanalinnas. Üks koht ei ole ohutum kui teine. Kui sulgeme, siis sulgeme kõik. Õpime riikide kogemusest, kus on reageeritud üheselt ja jõuliselt. Mitteelutähtsate tegevuste seiskamine üleriigiliselt, aga samas võimalikult lühikeseks ajaks, on kõige efektiivsem meetod viiruse leviku takistamisel. Valitsuse taktika koera saba jupikaupa maha raiuda on ohtlik meile kõigile – inimeste tervisele, tervishoiusüsteemile ja kindlasti ka majandusele.

See, et valitsuse juhtnöörid ei ole piisavalt selged, ei anna põhjust trikitamiseks ja JOKK-skeemide otsimiseks. Kauplused, mis lisavad valikusse paar pakki küpsiseid nimetades ennast toidupoeks või korraldavad masse meelitavaid allahindluskampaaniaid, pikendavad aega, mil saame tagasi normaalse elu juurde pöörduda. Kahjuks leidub ka hulgaliselt näiteid, kus poed proovivad leiutada viise, kuidas ennast siiski lahti hoida – kes ehitab eraldi sissepääsusid, ajutisi vaheseinu või muud seesugust. Mõistan, et äri jätkusuutlikkus on oluline, ent täna on ärist olulisem inimeste tervis.

Valitsuse otsusega oleks Tallinna Kaubamaja võinud jääda vähemalt osaliselt avatuks, sest ajalooline sissepääs Gonsiori tänaval viib otse müügisaali. Ometi ei hoia me uksi avatuna. Oleme ise vastutustundlikud ja oleme endale kehtestanud rangemad meetmed. Suuname kogu oma jõu e-kanalite võimekuse tõstmisele, seda nii Kaubamajas, Selveris kui I.L.U-s. Head kaupmehed, olge otsusekindlamad kui valitsus. Head kliendid, olge targemad ja ärge minge vastutustundetu trikitamistega kaasa. Jutt on meie kõigi tervisest, aga ka paljude inimeste töökohtadest ja sissetulekutest. Mida pikem on kriis, seda kauem me ronime sealt välja.

Loodan, et valitsus mõistab, et kui olukord on tõsine, tuleb piirangutega olla veel karmim. Loodan, et riigikogu, kes ei tule kokku istungite vabal nädalal, et vastu võtta kriisi leevendamiseks vajalikku lisaeelarvet, samas, kui ettevõtjatel on viimastel nädalatel olnud 14-tunnised tööpäevad, et oma äri päästa, tuleb mõistusele. Loodan, et kõik kaupmehed käituvad päriselt vastutustundlikult. Loodan, et inimesed, kes hetkel on hirmul töökoha kaotuse pärast, saavad õige pea jätkata oma igapäevast tööd. Loodan, et me kõik käitume kodanikena hoolivalt enda ja teiste suhtes.

Tahan tunnustada meditsiinitöötajad, politseinikke ja päästeametnikke ning kindlasti ka kaubandustöötajaid – teenindajaid, laotöötajaid, puhastusteenistujaid, kullereid, autojuhte ja paljusid teisi. Kui tahta selles keerulises situatsioonis üldse midagi positiivset leida, siis on rõõm näha, et täna märkame ja hindame nende inimeste igapäevaseid pingutusi oluliselt rohkem.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757