18. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Klienditeeninduse ABC või siis mitte

Koolitaja Elari Tamm
Foto: erakogu
Kuidas käituda kliendiga siis, kui midagi on halvasti? Kahte vastandlikku ostukogemust võrreldes kirjeldab koolitaja Elari Tamm enda blogis, kuidas õige vastus sellele küsimusele kliendi rahulolematuse hõlpsalt positiivseks muuta!

Amazon on õpetanud oma inimestele, kuidas käituda kliendiga, kes on mingil põhjusel rahuolematud. Tellisin hiljuti mõned raamatud, mis kunagi kohale ei jõudnud. Sellest Amazonile teatades, tuli vastus kümne minuti jooksul.

Vastus oli jahmatav. Nad ei eeldagi, et ma oleksin petis, tahtlikult uusi raamatuid kauplemas. Vastupidi, vabandus oli asjakohane, kiire ja  kompensatsioon uuele tellimusele ning uued raamatud pandi posti sõnumiga:“garanteerime seekordse kohale toimetamise.”

Siis olen kaubaketi Rimi järjekorras, et maksta toidu eest. Minu ees on proua. Tooteid läbi lastes, ütleb vanem proua, et sildil oli hind teine, kui nüüd kassas.

Seejärel kassas olnud tütarlaps ohkab. Lahkub nii viieks minutiks ja saabub sõnumiga, et jah hind on odavam. Siis tuleb juhataja, sest kassas oleval teenindajal ei ole vastavaid õigusi, et muuta hinda. Ja siis ta lahkub. Ei vabandust, kompensatsiooni. Ei hoolimist.

Rimi ja Amazon kulutavad klienditeeninduse peale palju raha ja aega. Õpetavad ütlema tere ja head aega, elementaarseid teeninduse juurde kuuluvaid tegevusi.

Üks aga eristub, sest on loonud “kuidas käituda kliendiga, kui midagi läheb kehvasti” kultuuri, sest mõistab, et rahuolematus on hea koht uskumatu hoolivuse näitamiseks ja lojaalsuse kasvatamiseks.

Kõige lihtsam viis eristuda oma äri ja eluga on ennekõike siis, kui midagi ei õnnestu, midagi läheb valesti ja sa saad klienti üllatada uskumatu positiivsuse ja hoolivusega. Kõik teevad vigu ja ainult suurepärased tunnistavad seda.

Õpeta oma inimestele, kuidas rahuolematu kliendiga tööd teha. Nii loome lojaalseid suhteid.

Autor: Elari Tamm, koolitaja

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757