Selveri müügid kinnitavad, et jõulude ajal eelistatakse traditsioonilisi maitseid, kuid alati on ruumi innovatsioonile. Seetõttu tuleb Selveri Köök igal aastal välja uute ja eriliste jõulutoodetega. Kulinaaria tegevdirektor Merje Kips räägib lähemalt.
Sel aastal lisas Selveri Köök oma valikusse mitu täiesti uudset toodet: praekapsas sealiha ja ploomidega ning magus glögitarretis, kus mõnus maitse on saavutatud õuna- ja mustasõstramahla ning jõuluvürtsidega. Kookidest on uued sügavpunane Kirsikook ning lumivalge ja elegantne Talvetort.
Traditsioonidest ei loobuta
Kuigi uuendused on teretulnud, näitab klientide ostukäitumine, et jõululaual hoitakse kinni traditsioonilistest maitsetest.
"Endiselt on populaarseimad praekapsad, mulgikapsad ja ahjukartulid. Pidulaualt ei puudu ka kodune kartulisalat, rosolje ning meie pasteet, täidetud munad ja küüslaugused singirullid," selgitab Kips.
Uusi maitseid eelistatakse rohkem magusa valdkonnas: “Soovitame proovida jõulu panna cottat pohlakastmega ja kakaokreemi apelsinilisandiga,” ütleb Kips ning lisab, et juba aastaid on kliendid armastanud Talveunelma torti (Parim Jõulutoode 2021) ning kes ise armastab piparkooke küpsetada, siis Van Kook küpsisetainas võiga on kindel valik.
Tootmismahud kahekordistuvad
Jõuluperiood toob kaasa märkimisväärse tõusu tootmismahtudes. Kui tavapäraselt väljastab Selveri Köök 12-15 tonni toodangut päevas, siis pühade ajal kasvab see kahekordseks. Traditsiooniliselt on aasta tipp-päev 30. detsember, kui valmistutakse aastavahetuse pidulaua katmiseks.
2024 trend: jätkusuutlik ja personaalne jõululaud
Sel aastal on märksõnadeks kodusoojus, kohalik tooraine ja jätkusuutlikkus. Populaarsust kogub zero-waste lähenemine, kus toidujääkidest luuakse uusi roogasid, näiteks kartulipudrust täidetud pirukaid või kapsast smuutit.
Laua kaunistamisel eelistatakse looduslähedast ja minimalistlikku stiili – kuuseoksad, käbid ja puidust serveerimisalused. Isikupära lisavad nimelised lauaplaadid koos väikeste kingitustega.
Pühadeaja korraldamisel on võtmesõnadeks hea planeerimine ja nutikad valikud. Esmalt tasub paika panna eelarve ja külaliste arv ning arvestada erisoovidega nagu toidutalumatus.
Selveri Köök pakub siinkohal suurepärast lahendust – serveerimiseks valmis pearoad, kaunilt vormistatud eelroad ning pidulikud magustoidud aitavad säästa nii aega kui ka energiat.
Eriti mugav on see, et paljud tooted on kohe serveerimiseks sobilikul vaagnal ning vajavad vaid kümme minutit soojendamist. See võimaldab keskenduda sellele, mis on tõeliselt oluline – lähedastega kvaliteetaja veetmisele.
Soovitused jõululauale
Eelroad
Pidulikud miniekleerid kolme erineva maitsega: kana-virsiku täidis õrna magususega, juustukreem serrano singiga gurmaanidele ning metsaseenekreem chorizo'ga seenearmastajatele.
Gurmeekvaliteediga korvikesed Caesar-salatiga ning kalamarjakreem krevettidega.
Tervislikuma noodiga salativalik toob lauale värvikirevust: värske spinat, mahlased granaatõuna seemned ja kreeka pähklid.
Pearoad
Modernne ahjupraad uute lisanditega, näiteks õrn pastinaagikreem, karamelliseeritud porgandid ja pohlamarmelaad.
Taimetoiduks vali seenekreemiga täidetud ja lehttaignasse pakitud köögiviljad (köögivilja Wellington) ning kinoa-pähkli-jõhvika täidisega küpsetatud kõrvits.
Kalaroogadest tsitrusekastmes grillitud lõhe või forell värviliste köögiviljadega ning ahjus küpsetatud siig mahlaka peedipüreega.
Magustoidud
Piparkoogimaitselised jõuluhõrgutised:
- Siidine panna cotta
- Krõbeda koorikuga kreembrülee
- Õhuline juustukook
Eesti marjad magustoitudes: astelpaju-, pohla- või jõhvikakreemid ning kaneeli ja nelgiga vürtsitatud jõhvikakissell.
Uuendatud klassika
Kodune verivorst uues kuues: verivorstid karamelliseeritud sibula, suitsutatud peedi või trühvlimajoneesiga, vegan-verivorstid.
Modernne kapsas: klassikaline hapukapsas täiendatud õunte (nt Hapukapsa-õuna-jõhvikaslaat), ingveri või suitsuse maitsega (Praekapsas sealiha ja ploomidega) ning ahjus röstitud punane kapsas granaatõuna ja pähklitega.
Marineeritud kala uus lähenemine: sidruni ja tilli asemel kasuta näiteks apelsini, koriandrit ja tšillit.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Kaubanduse mahud näitasid oktoobris juba kerget tõusu ja mõõnaaeg on ületatud, leiab LHV panga kaupmeeste makselahenduste juht Indrek Kaljumäe. Seda enam tuleb tema sõnul tähelepanu pöörata e-makselahenduste võimekusele.