Delice Solarise ja Viimsi kauplustes toimub 6.-26. maini kalafestival, kus on soodushinnaga müügil 20 kala- ja mereannirooga. Peakokk Dmitri Haljukov annab mõned konkreetsed soovitused, mida kindlasti proovida.
"Festivali idee sündis sellest, et maikuu on tore aeg, mil päike juba paistab, aga veel pole liha grillimise periood. Inimesed ihkavad juba kergemat toitu," selgitab Delice'i peakokk, kelle jaoks on võrrand lihtne: "Kevad tähendab kergust, rannahooaega, fitnessi, kergemaid roogasid ja loomulikult kalafestivali."
Tegemist pole kaugeltki esimese kalapeoga Delice'i ajaloos – sarnaseid festivale toimub kaks korda aastas, nii kevadel kui sügisel, ning tänavu juba neljandat aastat järjest.
Kampaanias 20 toodet erihinnaga
Seekordne kalafestival pakub kümneid põnevaid tooteid nii värske kala letist kui ka riiulitelt. Atraktiivseim pakkumine on kindlasti värske lõhefilee hinnaga 9,99 eurot kg kohta ning värske angersäga.
Haljukov loetleb mõned põnevad tooted, mida festivalilt leida võib: "Vannammei krevetid, sinised rannakarbid, Tia Maraa austrid, kuumsuitsu latikas, forellimari, klaarsäga šašlõkk ning mitmed õrnsoolatud ja marineeritud kalad."

- Kalafestivali pakkumised kehtivad 06.05-26.05.2025 või kuni kaupa jätkub.
Eriline ja eksklusiivne valik
Kui küsida, mis on kõige erilisemad tooted, mida festivalilt soetada saab, toob peakokk välja kaks hitti: " Angersäga šašlõkk– seda on kerge grillida ja tegemist on väga mugava tootega. Lisaks soovitan kindlasti proovida marineeritud säinast."
Mõlemad tooted on sellised, mida tavapärasest sortimendist just sageli ei leia, ning siia võib lisada ka sellised maiuspalad nagu hiidkrevetisabad Peri-Peri Hispaania stiilis ja astelpaju-kadaka õrnsoolafilee.

- Kalafestivali pakkumised kehtivad 06.05-26.05.2025 või kuni kaupa jätkub.
Millist kala eestlased söövad?
Varasemad kalafestivalid on näidanud, et eestlase südame võidab endiselt punane kala. "Selged lemmikud on ikka lõhe ja forell, teisel kohal on heeringas," märgib Haljukov. "Punane kala on lemmik ja sinna ei saa midagi parata."
Samas julgustab peakokk katsetama ka valge kala ja mereandidega: "Valge kala on vähem rasvane ja see valmib kiiresti. Krevetid on aga suurepärane sotsiaalne toit – kasvõi külalistega koos nautimiseks punase kala kõrval."
Kui keegi tunneb end kala valmistamisel ebakindlalt, siis peakoka sõnul ei tasu häbeneda nõu küsida: "Suureks abiks on praegu Google ja tehisintellekt – kui ei oska, võib poes julgelt googeldada või paluda AI-l endale retsept koostada. "
Lihtsad nipid õnnestumiseks
Kala valmistamine võib tunduda keeruline, kuid Haljukovi sõnul tasub alustada lihtsatest retseptidest: "Pann ja või – nahaga filee," on tema lihtne soovitus algajatele. "Kui selle selgeks saate, võite liikuda keerukamate retseptide juurde."
Mida peakokk ise festivalilt ostab? "Valin selle, mis on kõige värskem. Klaarsäga tahaksin kindlasti grillida või marineerida – see on imemahlane kala," jagab ta oma plaane.
Tervikliku toiduelamuse nimel
"Ärge unustage kala kõrvale head jooki, võid ja köögivilju," rõhutab Haljukov. Ta soovitab proovida näiteks kreemist sidruni risotot sparglite ja grillitud kalaga. Selleks vajate lisaks lemmikkalafileele veel arborio riisi, šalottsibulat, valget veini, parmesani, võid, spargleid, sidrunit, kana- või kalapuljongit ja ürte.
Kalafestival Delice'i Solarise ja Viimsi kauplustes kestab kuni 26. maini ning lisaks headele hindadele pakub see inspiratsiooni ja kvaliteetseid toiduelamusi kõigile, kes soovivad kevadet tähistada kergete ja tervislike roogadega.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!