• ST
  • 08.12.25, 12:05

Selveri jõululettidel kolm pidulikku praadi ja söödavad päkapikumütsid – peakokk jagab nippe, kuidas jõululauda stressivabalt planeerida

Jõulud lähenevad ja koos nendega ka mitu suurt küsimust: mida seekord jõululauale panna, kes selle valmis teeb ja kuidas toitu säästlikult planeerida? Selveri lihameistrid ja pagarid on sel aastal aitamas nii traditsiooniliste maitseelamuste kui ka üllatavate uuendustega.
Selveri praed sobivad suurepäraselt klassikaliste jõululaualisanditega, nagu hapukapsad, ahjuköögiviljad ja kartulid, erineval moel.
  • Selveri praed sobivad suurepäraselt klassikaliste jõululaualisanditega, nagu hapukapsad, ahjuköögiviljad ja kartulid, erineval moel.
  • Foto: Selver
Selveri lihameistrid on sel aastal jõulukuuks välja töötanud kolm erinevat ahjupraadi sealihast ja ühe piduliku pardiprae.
"Kõige kauem, juba 2019. aastast, on jõulude ajal meie lihalettidel olnud valikus jõulupraad seakaelast," tutvustab tootmisjuht Aimar Kann kõige klassikalisemat valikut. Praele annavad maitse ingver, kaneel, vürtspipar, nelk, apelsin ja rosmariin – klassikalised vürtsid, mis küpsetamisel kogu toa lõhnama panevad.
Tootmisjuht soovitab parima tulemuse saamiseks suurem osa maitseaineid enne küpsetamist ära pühkida ning valmistada liha kaane all või niiske küpsetuspaberiga kaetult 160-kraadises ahjus umbes tund kilogrammi liha kohta. "Kui soovid tumedamat ja krõbedamat praadi, eemalda küpsetamise lõpus paja kaas ja küpseta mõne minuti 200 kraadi juures," lisab ta.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Esimesest advendinädalast alates on valikus ka advendipraad seljakarbonaadist, mis on maitsestatud jõhvika-rosmariinimarinaadiga. Seda soovitab tootmisjuht küpsetada 170–180 kraadi juures umbes 45 minutit.
Kolmas valik – ahjupraad krõbeda röstsibulaga – on saadaval kogu talve. Kaelakarbonaadist valmistatud praad on pikitud mustade ploomidega ja kaetud karamellistatud suhkru ning suitsuga rikastatud röstsibulaga. Küpseta 170 kraadi juures umbes tund ja 20 minutit.
Lisaks praadidele leiab lihaletist põrsa minikoodid küüslaugu-ürdi- või ürdi-paprikamarinaadis, ahjuribi jõhvika-rosmariinimarinaadis ning pardikoivad apelsinimarinaadis. Pidulikum valik on pardipraad jõhvika-rosmariinimarinaadis, mida tuleb küpsetuskotis valmistada 160 kraadi juures 2,5–3 tundi.
“Kõik Selveri praed sobivad suurepäraselt klassikaliste jõululaualisanditega, nagu hapukapsad, ahjuköögiviljad ja kartulid, erineval moel,” soovitab Kann.

Pagarilettidelt ootavad jõulupärg ja päkapikumütsid

Selveri pagarilettidel on sel aastal uuenduslik lähenemine. Täiesti uuena on valikusse tulnud jõulupärg fooliumvormis, mis sobib ka serveerimiseks. "Idee vormi kasutamiseks sündis üsna spontaanselt tänu focacciale, mis on samuti fooliumvormides," selgitab pagarilettide küpsetusjuht Kadi Kisel. Jõulupärja mõnusa maitsekoosluse loovad mahlane õunatäidis, kaneeli- ja piparkoogimaitse ning pohlad, mis lisavad kerget hapukust.
Eriti laste ja lapsemeelsete täiskasvanute rõõmuks on sel aastal müügile jõudnud söödavad päkapikumütsid. "Idee tekkis juba südasuvel, kui juhtusin internetist nägema käsitööna valmistatud söödavaid mütsikesi," meenutab küpsetusjuht. Croissantidest valmistatud mütsid on kaetud kookoshelvestega, mis annavad mõnusalt krõmpsuva tekstuuri ning täidetud magushapu vaarikamoosiga.
Detsembri kuutooteks on küpsisekreemiga palmik – toode, mida Selveri valikus varem polnud. Küpsisekreem on valmistatud sügavalt karamellise maitsega küpsisest ja täidisele on lisatud kaneeli ning muskaati.

Selveri peakoka nipid stressivabaks jõululauaks

Selleks, et pühad mööduksid rahulikult ja stressivabalt, jagab Selveri peakokk Dmitri Haljukov praktilisi nõuandeid, mis aitavad jõululauda nutikamalt planeerida.
  • Planeeri õige kogus – jõululaual võiks toidu kogus olla maksimaalselt 600 grammi inimese kohta. Pole vaja toitu üle teha.
  • Valmista ette – vali menüü, mida saab osaliselt mõni päev varem ette teha. Kastmed, marineeritud liha ja paljud muud komponendid võivad rahulikult oodata.
  • Liha kõrvale ära kartulit söö – koos on need seedimisele väga rasked. Pigem tee toorsalateid, ahjuköögivilju või serveeri liha koos õunte, kapsaste ja muu happelisega.
  • Ära sega kokka köögis! – kui keegi teeb hästi süüa, aita teda kõige muuga: korista, kata laud, pane joogid valmis, võta külalisi vastu.
  • Väldi toidu raiskamist – ära pane kogu toitu korraga lauale. Hoia osa külmkapis ja lisa vastavalt vajadusele.
Kõik uued ja armastatud jõulutooted on saadaval suuremates Selverites üle Eesti ning mugavalt ka e-Selveris.

Seotud lood

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kaubandus esilehele