Autor: Kaubandus.ee • 7. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalavagunitega sahkerdanud ametnik istub täna kohtupinki

Tallinnas algab täna mammutprotsess veterinaarameti endise asejuhi Vladimir Razumovski üle, keda kahtlustatakse umbes 300 000 krooni altkäemaksu võtmises, kirjutas postimees.ee.

Vladimir Razumovskit hakati altkäemaksu võtmises kahtlustama 2005. aastal. Vastutasuks kalaärimeestelt nõutud altkäemaksule vaadanud veterinaar- ja toiduameti asejuht läbi sõrmede kalatranspordi reeglitele. Razumovski ise eitab altkäemaksu võtmist.

Süüdistuse järgi algas altkäemaksu võtmine 2004. aasta oktoobris ja kestis mehe vahistamiseni järgmise aasta märtsis. Meelehead tuli ettevõtjatel maksta selle eest, et nad saaks kala Eestist välja vedada odavamate ning rohkem mahutavate termovagunitega. Väidetavalt tuli iga vaguni eest loovutada 100 dollarit ehk umbes 1300 krooni.

Eesti seadused ei keela kalavedu termovagunitega, probleem peitub aga tõsiasjas, et pikemate vahemaade läbimisel ei püsi kala termovagunites piisavalt värskena, sest temperatuur vagunites tõuseb pidevalt.

Seetõttu pidanuks firmad kala kaugematesse kohtadesse saates kasutama kallimaid ja väiksemaid külmutusvaguneid. Seda aga ei tahetud teha ning seal Razumovski süüdistuse järgi ettevõtetele appi tuligi.

Kalaärimehed on väitnud, et sügisel ja talvel pole ohtu, et kala termovaguneis rikneks. Löögi all oli peamiselt kalatransport Ukrainasse.

Esialgsetel andmetel maksid ettevõtjad altkäemaksuks mineva raha ärimees Viktor Rasskazovile. Viimane tegeles nii vagunite rentimise kui ka hankimisega. Tema käest rändas raha veterinaarameti asejuhi vennale Andrei Razumovskile, kes raha vennale edasi andis. Sellise skeemi eesmärk oli vältida olukorda, kus Vladimir Razumovski ise kalaärimeestelt raha vastu oleks võtnud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700