Autor: Kaubandus.ee • 29. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liviko: Läti alkoholiturg kasvab Eesti arvel

Läti maksuameti andmetel kasvas Läti alkoholitoodang esimeses kvartalis 40 protsenti. Eesti alkoholitootja ja importija Liviko hinnangul kasvab Läti alkoholiturg Eesti arvel, sest siinsed aktsiisitõusud ja alkoholimüügi piirangud annavad eelise lõunanaabritele, teatas ettevõte.

"Me konkureerimine meie naabrite majandusruumidega ja ma leian, et kui mingeid äkilisi liigutusi tehakse, siis need võiks olla kooskõlas ka naabrite juures tehtavate otsustega," ütles Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

Tema sõnul tekitavad igasugused piirangud turul anomaaliaid, mis ei pruugi alati tähendada salaalkoholi, kuigi on täiesti selge, et radikaalne hinnatõus ja müügi piiramine annab illegaalsetele tootjatele taas trumbid kätte.

"Eesti riigil on läinud üle 15 aasta, et alkoholiturg saada suuremas osas maksutulude kaudu kontrolli alla. Olen lisaks agressiivsele aktsiiside tõstmisele kuulnud plaanidest, mis lõpetaksid alkoholi müügi Harju maakonnas juba lõunasest ajast. Ei oleks vastustundetumat sammu ausate tootjate ja kaupmeeste suhtes, rääkimata sellest, et turule tuleb taas mingi sodi, mis seab inimeste tervise ohtu," ütles Kalvi.

Liviko juht meenutas üheksakümnendate keskpaika, kui käis tõsine arutelu maksumärkide kasutuselevõtu üle. "Diskussiooni tulemusena otsustas tolleaegne Riigikogu aga tõsta hüppeliselt aktsiise, mis oli tehtud kas teadmatusest või mõnel muul põhjusel, mis lõppkokkuvõttes toimis allmaailma huvides," sõnas Kalvi.

Liviko maksis möödunud aastal riigieelarvesse ligi pool miljardit krooni aktsiisimaksu.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757