Autor: Kaubandus.ee • 17. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilm ja nõudlus löövad toiduhinnad lakke

Selle aasta põua ja vihmade ning maailmas kasvava toidunõudluse tõttu on maailmaturul piima, vilja jm põllumajandussaaduste hinnad järsult tõusnud.

Maailma toiduhindade tõus on paljude tegurite koosmõju tagajärg. Mitmel pool - Lõuna-Euroopas ja Austraalias - valitsev põud on kergitanud teravilja hinda lühikese ajaga veerandi võrra. Oma osa mängib ka see, et toiduteravilja kasvatamine on biokütuste tootmise kasvu tõttu vähenenud, kirjutas Äripäev.

Lääne-Euroopa vägevad sajud on sundinud loomi tänavu suvel rohkem laudas hoidma kalli sööda peal, mis on mõjutanud piima hinda. Näiteks toiduteravilja hind on maailmaturul praegu viimase 11 aasta kõrgeim. Samal ajal kasvab Hiinas, kus peaminister õhutab lapsi piima jooma, piimanõudlus 15-20 protsenti. Et jõukamaks muutuvate Hiina jt suurte arenevate riikide turg on lõputu, siis on pakkumise ja nõudluse vahekord paigast ära.

See on üks põhjus, miks möödunud sügise ja kevade vahel tõusis maailmaturul piimapulbri, juustu ja või hind ligi poole võrra. Nõudlus on nii suur, et isegi ELi paha mainega interventsioonivarude laod on müüdud täiesti tühjaks, mida ei ole ELi ühtse põllumajanduspoliitika kogu 43aastase ajaloo jooksul kordagi juhtunud. Veel kaks aastat tagasi seisis ELi ladudes 250 miljonit tonni võid.

ELi suurimal piimatootmismaal Saksamaal on piima tootmishind kerkinud eelmisest aastast 30 protsenti. Saksa piimatootjate liit on sel aastal ennustanud, et osa piimatooteid, nagu või, võib tänavu kallineda kuni 50 protsenti. Saksamaal endal on hinnatõusuruumi, sest nõrga kodumaise nõudluse tõttu on seal piimatoodete hinnad 87 protsenti ELi keskmisest. Kuid seda korvab Saksamaa järjest kasvava ekspordiga Ida-Euroopasse ja Aasiasse.

Suurbritannia suurim piimatootja Dairy Crest, mille käes on 29 protsenti riigi piimaturust, hoiatas sel kuul, et sajuse suve mõjul tõuseb sügisel piima hind umbes 15 protsenti.

Briti-Hollandi toiduainekontsern Unilever teatas, et kallinevad toiduõli ja piim suurendavad tema kulusid tänavu 9,4 miljardi krooni võrra. See kergitab paratamatult osa toodete, nagu margariin, hinda. Itaalia pastatootjate liit hoiatas, et duurumnisu vähesuse tõttu tõuseb sel sügisel kodumaise pasta hind viiendiku võrra.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757