Autor: Kaubandus.ee • 11. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laatre: paari aasta pärast hakatakse poode sulgema

Kaubandus- ja kinnisvaraeksperdid arutasid tänasel Balti kinnisvarainvesteeringute foorumil, kui palju on ruumi Balti turul kaubanduskeskuste arenguks.

Rimi juhi Ruth Laatre ennustas kaubanduskeskuste sulgemist paari aasta pärast.

Baltic Property Trusti esimehe Lars Ohnemuse sõnul on Balti maades juba liiga palju kaubanduspindu. "Siin on vaid kaks linna, mille elanikkond ületab poole miljoni piir. Ei ole kaubandustänavate jaoks sobivat kliimat nagu Hispaanias ja Itaalias, kuid ometi on iga inimese kohta sama palju poodlemispinda, kui Kopenhaagenis," ütles ta Brifil. Samas on olemas juba näited ebaedust, Riias suleti üks kaubanduskeskus.

Rimi juhi Ruth Laatre sõnul arvasid nad juba, et turg on täis paar aastat tagasi, kuid siis ei suutnud teised areneda ja Rimi laienes veelgi. "Kuid nüüd on liiga palju uute kaubanduskeskuste arendus leppeid sõlmitud ja kui paari aasta pärast uusi keskusi avatakse, selgub, et kõigile ei jagu ostjaid ning võib näha poodide sulgemist," ennustas Laatre.

Baltic Red Managementi nõuandeteenistuse juhi Guido Wolfi sõnul on Baltimaades järjest kasvav keskklass, kes ei taha sõita linnast välja kõledasse kaubanduskeskusesse. "Mure on vaid, et linnas olevate poodide ukse ette ei saa parkida, tuleb vaid inimestele selgeks teha, et ka jalutada on mõnus," lisas ta. Ka mõtlevad tema sõnul Eesti kinnisvaraarendajad lühinägelikult. Pannakse maja püsti ja müüakse investorile võimalikult kõrge hinnaga maha, hoolimata, mis keskusest edasi saab.

Samas leidis Cityconi Balti regiooni asepresident Harri Holmstorm, et turul on ruumi veel uutele eeslinna kaubanduskeskustele.

Wolfi meelest võivad kasumimarginaalid isegi tõusta, sest äri muutub turvalisemaks ja efektiivsemaks ja suudetakse luua lisatuluallikaid.

Laatre sellesse väga ei usu, sest tema sõnul loodavad kinnisvaraomanikud teenida kõrgemat tulu ja ka tarnijad loodavad küsida kõrgemat hinda, mis tähendab, et kaupmeeste marginaalid vähenevad. Rimi pärast Laatre ei muretse, sest majanduslanguse korral on iga kroon arvel ja inimesed hakkavad Säästumarketitest süüa ostma.

Holmstormi sõnul hakkavad ka Eestis varsti kinnisvaraomanikud käibepõhist renti küsima, nagu Soomes, sest nii on võimalik riski hajutada. Esimesena viiakse uus rendisüsteem sisse Magitrali ja Roca Al Mare kaubanduskeskuses.

Holmstormi meelest on Balti riigid hea kaubanduspiirkond, sest siin on neli aastaaega, külm, veel külmem, külm ja vahepeal on natuke soe ja alati on uusi riideid vaja.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757