Kui viimastel kuudel on karmiks reaalsuseks
saanud leiva-saia ja piimatoodete hinna järsk tõus, siis lähikuudel teevad
samasuguse hüppe lihatoodete hinnad, sest teravili läheb loomade toidulaualt
energiatööstusse.
Liha- ja jõusöödatootja Markilo juht Urmas Laht iseloomustas hiljutist viljahinna tõusu kui viimase aastakümne drastilisemat, kirjutas Virumaa Teataja.
"Kõige rohkem teeb aga ärevaks asjaolu, et põllukultuuridest, k.a teraviljast ja rapsist, on hakatud maailmas tootma energiat, mis suurendab veelgi põllukultuuride defitsiiti," selgitas Laht.
Samuti on kallinenud valguline tooraine, näiteks sojašrott, mida lisatakse jõusöödale selleks, et loomad paremini kasvaks.
Nii on sojavalgu hind tõusnud 3600 kroonilt tonni eest 5200 kroonini.
"Selline söödatooraine järsk hinnatõus ei kajastu sigade müügi juures. Lihatööstused hoiavad hinda all ega tõsta esialgu loomade kokkuostuhindu. Lihatööstuste tugevaks trumbiks on tõsiasi, et Eesti oma väiketootjatel puudub suur euronõuetele vastav tapamaja. Eesti suuremad lihatööstused kuuluvad võõrkapitalile ja nemad dikteerivad ka turuolukorda," andis Urmas Laht selgitusi.
Prognoositakse, et lihatoodete hinna järsk tõus tabab tarbijat valusalt tuleva aasta esimesel poolel.
Seotud lood
Selveri pagarilettide küpsetusjuhi Irina Kaganskaja sõnul on viimastel aastatel pagaritoodete müük märkimisväärselt kasvanud. Eriti menukaks on osutunud käsitsi valmistatud ciabatta'd ja focaccia'd oliividega.