Autor: Kaubandus.ee • 13. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

K-Raua kaubamärgitüli läheb taas maakohtusse

Ringkonnakohus saatis aastaid kaubamärgi pärast kiselnud Kesko OYj ning KR Kaubanduse ASi tagasi maakohtusse, millelt Kesko nõudis K-Raua kaubamärgi kasutamise keelamist.

KR Kaubanduse AS registreeris 1996. aastal K-Raua kaubamärgi Eestis oma nimele ja kui Kesko oma K-Rauta kaubamärgiga siinsele ehitustarvete turule tulla tahtis, leidis suurfirma, et endine äripartner segab oma äravahetamiseni sarnase kaubamärgiga tema tegevust.

Ringkonnakohtu otsusest selgub, et Kesko võttis K-Rauta kaubamärgi Soomes kasutusele 1977. aastal. K-Raua registreerinud KR Kaubanduse juhatuse liige Karl Juha Lindström sõlmis Keskoga lepingu 1994.

Koostööleping võimaldas Lindströmil soodsalt Kesko kaupa osta ning seda jaeturul nn K-tunnuste ja nimedega edasi müüa. Kõik kaubamärgid pidid seejuures Keskole jääma.

2001. aastal katkestas Kesko lepingu, süüdistades Lindströmi pahauskses käitumises. Pahausksus seisnes selles, et Lindström registreeris Eestis K-Raua kaubamärgi oma nimele.

Maakohus käskis KR Kaubandusel K-Raua kasutamise lõpetada, kuid Tallinna ringkonnakohus leidis, et K-Rauta kaubamärgi üldtuntus jäeti põhjendamata. Pealegi kogus K-Rauta kaubamärk Eestis tuntust alles pärast kaupmeeste omavahelise tüli puhkemist.

Kesko võib ringkonnakohtu otsuse riigikohtusse edasi kaevata 30 päeva jooksul.

Siinne seadus võimaldab igal soovijal registreerida arvukalt samanimelisi ja sisuliselt ka samakujulisi kaubamärke, kui registreeritav märk pole üldtuntud ning seda ei soovita kinni panna just täpselt samasse kauba- või teenusteklassi, kuhu on registreeritud esimesed registreeritud kaubamärgid.

Oma kaubamärki kohe kõigis maailma maades ning kauba- ja teenusteklassides kaitsta oleks äärmiselt kallis ja seda ei tehta kunagi.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070