Autor: Kaubandus.ee • 27. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: jooksevkonto areng nagu prognoositud

Eesti Panga keskpangapoliitika osakonna nõuniku Andres Saarniit arvates on käesoleva aasta III kvartali jooksevkonto areng kooskõlas Eesti Panga sügisprognoosiga, teatas Eesti Pank oma pressiteates.

Tema sõnul aeglustus majanduskasv peamiselt sisenõudluse ehk eratarbimise ja investeeringute vähenemise arvel, samal ajal püsis kaupade ja teenuste ekspordi kasvutempo tugev. „Teenuste müük kasvas samuti endiselt kiiresti, mida toetas transpordiettevõtete tegevuse laienemine väljaspool Eestit,“ ütles Saarniit.

Nõuniku sõnul moodustab jooksevkonto puudujääk 2007. aasta üheksa kuu kokkuvõttes 16 protsenti SKPst, aasta keskmiseks puudujäägiks prognoosib Eesti Pank 15 protsenti SKPst. „Puudujääk on püsinud eelmise aastaga võrreldes peaaegu muutumatuna, kuna välisinvestorite kasumist sõltuv investeerimistulude arvestuslik väljavool on võrreldes eelmise aastaga hüppeliselt suurenenud.“

Tema sõnul tuleneb kasumi kasv osaliselt käesolevale aastale iseloomulikust ja seni kiirena püsinud hinnakasvust. „Edaspidi ootab Eesti Pank investeerimistulude arvestusliku väljavoolu pidurdumist ning seoses sellega ka jooksevkonto puudujäägi vähenemist. Küll aga on sisenõudluse kasvu aeglustumine juba parandanud kaupade ja teenuste konto puudujääki, mis on aastaga langenud 4 protsendipunkti võrra, moodustades III kvartali lõpuks 7 protsenti SKPst,“ rääkis Saarniit ning lisas, et edaspidi nii kiiret kaupade ja teenuste saldo paranemist ette näha ei ole ja Eesti jooksevkonto puudujäägi vähenemine sõltub lähiajal rohkem investeerimistuludest.

Saarniit kinnitas, et välismaiste otseinvesteeringute sissevool Eestisse oli endiselt suurem viimaste aastate keskmisest ning välisvaluuta reservide kasv kvartali arvestuses selle kümnendi suurim. Tema sõnul loob see head eeldused investeerimiseks ja majanduse struktuuri ümberkorraldamiseks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757