Autor: Kaubandus.ee • 29. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teadlased uurivad rämpstoidu ja vägivalla seoseid

Oxfordi ülikooli teadlased söödavad vangidele toidulisandeid, et selgitada välja rämpstoidu ja vägivalla seoseid, kirjutas ajaleht The Indipendent.

Mõõtmistulemused näitavad, et tasakaalustatult toituvate alaealiste agressiivsus väheneb tervelt kolmandiku võrra. Agressiivsusele avaldavad otsest mõju omega-3 küllastumata rasvhapped, mis reguleerivad ajutegevust. Kui neid, peamiselt kalades sisalduvaid rasvhappeid napib, kaotab inimene kergemini enesevalitsuse.

Ühtlasi ilmnes, et rämpstoitu õgivad noorukid on tavalisest tigedamad.

Oxfordi teadlased alustasid rämpstoidu ja vägivalla seoste pilootuuringut juba 2002. aastal ja sellest võttis osa 231 Suurbritannia alaealist vangi.

Järgnevat laiahaardelisemat uuringut, kus katsetatakse 1000 alaealise kinnipeetavaga vanuses 16-21 aastat, finantseerib heategevuslik fond Wellcome Trust. Uuringud, mille käigus antakse kinnipeetavatele toidulisandeid, neelavad 1,4 miljardit naelsterlingit.

Hetkel on riigi toidustandardite agentuur veel arvamusel, et käitumise ning toitumise vahelisi seoseid napib.

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Merilin MerilaKaubandus.ee toimetaja Tel: 5 105 933
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700