Autor: Kaubandus.ee • 5. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksootilised loomad vaevlevad poodides

Samal ajal kui inimesed vaidlevad, kas on vaja loomapidamismäärust, mis paneks täpselt paika igale liigile omased pidamistingimused, elavad eksootilised loomad zookauplustes kohutavates tingimustes.

Ülemöödunud nädalal pidi pealinnas elav naine toimetama kullerina tuttavale teise linna Tallinnast OÜ Leigivi loomapoest ostetud roheleeguani. Koju jõudnult looma lähemalt vaadates tabas naist ehmatus.

"Tema nahal olid imelikud pruunid laigud, nägin seal jooksmas väikest punast putukat ja looma saba oli murdunud, tumenenud ja kärbunud, justkui puuoks," kirjeldas ta. Poodi helistamisel sai ta vastuseks, et see on stressist.

Veterinaarkliinikus selgus, et sisalikul on vedelikupuudus, saba ülemisele osale levinud sabakudede nekroos, nahal bakteriaalne põletik ja parasiidid. Leeguanile määrati ravi ja saba amputeerimine, mis pole ohtlik, sest saba kasvab tagasi, küll aga ei tohi levida edasi kudede kärbumine.

Kuna looma ostjad haiget leeguani ei soovinud, sattus ta poodi tagasi. Kauplus loovutas sisaliku loomakaitseseltsile pärast juhtumi avalikuks tulekut. Laupäevast on ta hoiukodus ravil, kuni leiab hooliva peremehe. Käest kätte käimiste vahepeal taas paar päeva poes olnud leeguan oli müüjate sõnul täiesti normaalne.

Samas on kaupluses lühikese aja jooksul surnud kaks selle looma liigikaaslast, kelle surnukehi nägid loomakaitsjad koos elavaga ühes kastis.

Loomakaitseseltsi eksootiliste loomade projektijuhi Kadri Võreli sõnul on enamikus loomapoodides suuri puudujääke loomade hoidmise ja nende eest hoolitsemisega.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757