Autor: Kaubandus.ee • 22. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

“Kommikuningas” vahetas omaniku

Soome kontsern Fazer Group müüs kommide müügile spetsialiseerunud jaemüügiketi CandyKing (“kommikuningas”).

Eestlased tunnevad CandyKing maiustusi eelkõige Rimi ja Prisma kaubanduskeskustes paiknevate valikkommide lettide järgi. Uuel omanikul – Rootsi investeerimisholdingul Accent Equity Partners on suuri lootusi seoses Baltikumi turuga, kirjutas venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Seni oli CandyKing üks sõltumatumaid ja edukamaid Fazer Groupi divisjone: 2007. aastal moodustas firma käive 150 mln eurot, divisjon andis tööd 800 inimesele. Kokkuvõttes saadi hea positsioon Suurbritannias, Rootsis, Soomes ja Norras ning juhtkond soovis vallutada Baltikumi turgu, kuid selleks tõenäoliselt ei jätkunud Fazeril jõudu ega aega. “Tänu sellele tehingule saab meie endine divisjon areneda edukalt maades, kus Fazer ei tööta,” arvab Fazer Group’i president Karsten Slotte.

CandyKingi potentsiaali oskas hinnata rootsi holding Accent Equity Partners (AEP), mille valduses on juba sellised kompaniid nagu Scandic Hotels ja Jøtul. “Viimased 20 aastat arendas CandyKing edukalt Pick Mix (e.k “vali ja sega” – DzD toimetus) kontseptsiooni. Ka tulevikus plaanime arendada seda kontseptsiooni, kasutades seda CandyKing ketiga veel mittehõlmatud turgudel,” räägib AEP arendusjuht Jan Ohlsson.

2007. aastal kasvasid keti finantsinäitajad 25 protsendi võrra, kuid ka sellest on Rootsi investoritele vähe. Ohlssoni sõnul loodab AEP ka laienemisele teiste kompaniide ostmise arvelt.

Rootslaste õnneks ei ole neil Eestis Pick Mix valdkonnas konkurente. Küsimusele, kuidas ettevõttel Eestis läheb, vastab AEP investeerimismänedžer Jan Smuelson üldiselt: “Hästi!”. Iga riigi käivet ning kogu CandyKingi maksumust hoitakse ettevõttes saladuses.

CandyKing asutati 1984. aastal Rootsis, 1997. aastal sai kompanii soome kontserni Fazer Group osaks. Alates 1998. aastast toodetakse CandyKing maiustusi Suurbritannias tehases Just Sweets. Nüüd kuulub CandyKing jaemüügikett rootsi investeerimisholdingule Accent Equity Partners.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757