Autor: Kaubandus.ee • 30. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa ei tagane puidutollidest

1. aprillist tõstab Venemaa taas toorpuidu eksporditolle – ELi kaubandusvoliniku Peter Mandelsoni ja Venemaa rahandusministri Aleksei Kudrini kõnelused läinud nädalal läbimurret ei toonud.

Sellest hoolimata ei kavatse Soome, mille paberi- ja puidutööstus on importinud viiendiku vajatavast puidust Venemaalt ning riskib selle impordi katkedes suurte koondamiste ja tehaste sulgemisega, blokeerida puidutollide pärast Venemaa WTOsse pääsu, kinnitas Soome peaminister Matti Vanhanen läinud nädalal agentuurile Bloomberg antud intervjuus.

„Oleme väga huvitatud Venemaa pääsust WTOsse,” ütles Vanhanen. „See tuleb kasuks kogu Euroopa Liidule,” jätkas ta.

Esmalt tõstis Venemaa puidu eksporditolle 2007. a juulist 4 eurolt 10 eurole, et vähendada toorme eksporti ning ergutada arendama kodumaist metsatööstust. Aprillist tahab Venemaa tolli tõsta 15 eurole ja tulevast aastast juba 50 eurole.

„Loomulikult on need eksporditollid meie metsatööstusele kahjulikud,” ütles Vanhanen. „Me ei saa seda aktsepteerida ega mõista, miks Venemaa seda teeb. See on meie peamine probleem suhetes Venemaaga,” jätkas ta.

Soome pole jäänud passiivselt ootama lahendust Euroopa Liidust. Matti Vanhanen läkitas läinud nädalal kirja Venemaa peaministrile Viktor Zubkovile ning Soome väliskaubandusminister Paavo Väyrynen Venemaa majandus- ja kaubandusministrile Elvira Nabiullinale, et kutsuda puidutollide küsimuses kiiret lahendust leidma.

Venemaa metsaameti juht Valeri Roštšupin kinnitas aga läinud nädalal taas, et Venemaa ei tagane puidutollide tõstmisest. Soome kaebused ei peata Venemaa plaani tõsta ümarpalgi eksporditollid 25 protsendile deklareeritud tolliväärtusest ning 2009. aastast juba 80%le. Roštšupin kritiseeris Põhjala metsandusfirmasid, sh Stora Ensot, millel on Venemaa saetööstustesse investeerimise otsustamine tema sõnul liiga kaua aega võtnud.

Soome Panga hinnangul on Venemaa puidutollide tõstmisest Soomes ohus 16 000 töökohta.

Bloombergile antud intervjuus julgeolekuküsimustest rääkides ütles Vanhanen 2. aprillil Bukarestis algava NATO tippkohtumise eel, et Soome ei kavatse praegu NATOga liituda. Küll aga ei välistanud Vanhanen seda võimalust edaspidi.

Veel ütles Vanhanen, et Soome toetab Läänemere põhja gaasitoru rajamist. „Meie jaoks on torujuhe ainult keskkonnaküsimus, meil pole sellega mingeid poliitilisi probleeme,” ütles Vanhanen, avaldades lootust, et suhted Venemaaga saavad ka uue presidendi Dmitri Medvedevi ajal olema „niisama head kui siiani. Meil ei ole mingit põhjust midagi karta”, tsiteeris Bloomberg.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757