Autor: Kaubandus.ee • 8. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välisfirmade filiaalid peavad Eesti korruptsiooniindeksi langemise tõttu aru andma

Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi (VEF) juhatuse liige Triinu Gröön rääkis Balti- ja Põhjamaade ühiskonverentsil "Ärieetikaga korruptsiooni vastu", et korruptsiooniindeksi langemine puudutab kõiki ettevõtteid Eestis - näiteks rahvusvaheliste firmade filiaalid peavad oma peakontorile ärikeskkonnas toimuvatest muutustest aru andma.

„Lisaks paremale vastutustundlikkuse teadvustamisele on ettevõtted täna valmis rohkem rääkima ka korruptsioonist,“ tõdes ta. Juhatuse liige rääkis, et see pole ainult ettevõtete tegevuse tulemus, vaid ka valitsuse ja haridusasutuste töö.

Gröön tutvustas lühidalt ka VEFi tegevust, mille eesmärk on teadvustada ettevõtete vastutustundlikkust, tõsta standardeid ning toetada ja soodustada arenguid. Vastutustundlik ettevõtlus hõlmab lisaks vastutustundlike ettevõtluse lõimimise ettevõtete strateegiasse ja igapäevastesse tegevustesse ning vastavatest tegevustest aruandmisele nelja valdkonna pidevat juhtimist.

Nendeks valdkondadeks on: töökeskkond, mis puudutab näiteks töötajate koolitamist ja tervishoidu; samuti kogukond sh, koostöö kogukonna esindajatega ning kogukonna arengusse panustamine; looduskeskkond, mis on seotud ettevõtte mõjuga loodusele nii tootmisprotsesside kui igapäevase tegevuse käigus, nt transpordi ja energia kasutusega; ning turukeskkond, mis muulhulgas puudutab klientide informeerimist oma toodetest ja teenustest, õiglast hinnakujundust ning koostööd äripartnerite ja teiste ettevõtte sidusgruppidega.

„Meie ei arva, et ettevõtted ei peaks kasumit teenima, tähtis on, kuidas seda tehakse: meie huvi on, et hoolitaks samal ajal ka keskkonnast ja ühiskonnast,“ tõdes ta.

Grööni sõnul on hetkel Eesti ettevõtete tugevus töökeskkond, kuid siin aitab kaasa ka tugev regulatsioon ning töötajate suurenenud nõudmised tööandjale. Vastutustundliku ettevõtlusega seotud nõrkusteks on teema läbiv teadvustamine kogu töötajaskonna seas, teema sidumine ettevõtte ning töötajate tulemuste hindamisega ning kommunikatsioon ja aruandlus.

„Ettevõtted viivad läbi näiteks keskkonnaga seotud projekte, kuid ei teavita sellest ning inimesed ei oska ka küsida,“ märkis Gröön. "On näha, et klientide huvi vastutustundliku ettevõtluse vastu kasvab. Üha rohkem tekib näiteks ökopoode ning tarbijaid huvitab, kus ja kuidas on ostetud kaubad toodetud," ütles ta.

VEF alustas tegevust 2005. aastal Avatud Eesti Fondi poolt toetatud mittetulundusliku projektina, mille laiemaks eesmärgiks oli ettevõtete, organisatsioonide ühiskondliku vastutuse ulatuslikum teadvustamine Eesti ühiskonnas sidusgrupifoorumi elluviimise kaudu.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757