Autor: Kaubandus.ee • 18. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Biodiislitehase juht: 35 miljoniline käive on alles algus

Plaanitust paar kuud hiljem tööd alustanud biodiislit tootev tehas Paldiskis teatas oma esimese tootmiskuu käibeks 35 miljonit krooni. Biodiesel Paldiski juhi Aigar Ojaotsa sõnul on see alles algus.

Biodiislitehas Biodiesel Paldiski, mis pidi oma uksed avama juba selle aasta alguses, alustas tööd alles mai alguses. Tehase avamise edasilükkumine oli paljuski seotud maksu- ja tolliameti protseduuridega, te saada aktsiisilao tegevusluba. Samuti kujunes ka 70 miljoni võrra kallimaks tehase lõpphind.

Aripaev.ee uuris tehase juhilt, kui suured olid ettevõte kaotused, ajal mil tehas seisis.

„Tegelikult me sellest väga otseselt kahju ei saanud,“ rääkis Ojaots. Tema sõnul kaotas ettevõte raha intressikulude maksmisel, mis tuli tasuda nende endi taskust.

Küsimise peale, kuidas ettevõte esimese tegevuskuu käibega rahule jäädi, vastas Ojaots, et see on alles algus. „Eriti kui arvestada, et suudame kuus toota 8000 tonni biodiislikütust, mille tonn maksab 1000 eurot. Lisaks sellele tegelema ka kaubandusega,“ rääkis mees. Valmistoodangust läheb ligi 95% ekspordiks Leetu, Lääne-Euroopasse ja Skandinaaviamaadesse.

Ojaotsa sõnul on kahe hea kuuga võimalik tasa teenida summa, mille nad seisva tehase jooksvateks kuludeks kaotasid. Siiski möönis ta, et kuna turg on siiski üsnagi ettearvamatu ning ette võib tulla aga-sid, siis täpset aega, millal summa täies ulatuses tagasi teenitakse, ei osanud ta prognoosida.

Biodiesel Paldiski plaanib jõuda 85protsendilise koormuseni selle aasta lõpuks, olles võimeline töötlema kogu Eestis kasvatatavatest kultuuridest valmistatava õli.

"Praeguseks, pärast ligi kahte aktiivset kuud oleme jõudnud 50protsendilise töökoormuseni ning kavatseme lähiaastatel ellu rakendada ka kõik esialgsed plaanid,“ selgitas Ojaots.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757