Autor: Kaubandus.ee • 25. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Poolas jääb tööjõu nappuse tõttu kolmandik maasikasaagist korjamata

Poolas jääb tänavu korjamata kuni kolmandik maasikasaagist, ennustab Poola puuviljaportaal Serwis Owocy, põhjus peitub maasikakorjajate nappuses.

«Isegi kui leiame selle töö peale kellegi, võib ta juba järgmisel päeval läinud olla, kuna peab seda tööd liiga raskeks,» kurtis ajakirjandusele Kesk-Poolas Lódzi linna lähedal viiel hektaril maasikaid kasvatav talunik.

Poola puuvilja- ja marjakasvatajad tõstsid maasikakorvi täiskorjamise tasu mullusega võrreldes 25%, tunnitasu on tänavu koguni 15 zlotti (69 Eesti krooni), ometi ei lahendanud see tööjõupuudust, sest paljud poolakad eelistavad ikkagi minna maasikaid korjama välismaale, kirjutas SLÕhtuleht.

Talunik Stefan Zalewski ostis viis hektarit maad äsjasuletud suurtalu naabrusse, lootes seeläbi leida kohalike elanike hulgast sobivaid töökäsi, kuid pidi pettuma.

Paljud talunikud on pahased, et bürokraatlikud takistused ei lase Euroopa Liitu mittekuuluvatest riikidest niisama lihtsalt tööjõudu sisse tuua, Kirde-Poolas tohivad käesoleval aastal esimest korda saagikoristusel kaasa lüüa Valgevene kodanikud.

Poola on üks maailma suuremaid maasikakasvatajaid. Mullu korjati seal umbes 175 000 tonni saaki.

Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700