Autor: Kaubandus.ee • 11. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehing maailma õlleturu uue liidri sünniks on lähedal

USA õlletootja Anheuser-Busch peab erinevalt varem avaldatud eitavast seisukohast nüüd aktiivselt läbirääkimisi ettevõtte müügiks Belgia päritolu InBev'ile, tehingu teostumisel sünniks maailma suurim pruulikoda.

Sellist infot andsid eile õhtul asjaga kursis olevad inimesed, kirjutas New York Times. Võimaliku tehingu täpsed tingimused pole teada, kuid allikate väitel andnud InBev märku nõusolekust maksta rohkem algselt juunis pakutud 65 dollarist aktsia kohta (kogu tehing olnuks sel juhul 46,3 mld dollarit).

Kui müük toimub, riskib Anheuser tagasilöögiga poliitikute ja tarbijate poolt, kes toetasid ettevõtte jäämist iseseisvaks. Ta on USAs ikooni staatuses õllebrändi Budweiser tootja. InBev'ile kuuluvad Stella Artois, Beck's ja Bass. Kauba kordaminekul tekiks hiiglane jaotusvõrguga üle maailma.

Peale eelmisel kuul tehtud algset pakkumist käivitus aga ettevõtete vahel kibe sõnasõda ja süüdistuste loopimine. InBev üritas kohalt kangutada teise poole juhtkonda, Anheuser aga süüdistas teda äri ajamises Kuubal, kelle suhtes USA on kehtestanud täieliku kaubandusembargo.

Võitlus õlleturul ja konsolideerumised peegeldavad ka tootmiskulude kasvu õlle põhitooraine teravilja puhul. Praegused maailma turuliidrid InBev ja SABMiller on turuosa pärast teravalt võidelnud. Londonis baseeruv SABMiller on praegu esikohal, kuid siin kõne all oleva tehingu teokssaamisel mööduks InBev temast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757