Autor: Kaubandus.ee • 17. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL loobub miinimumhinnast Norra lõhele

Euroopa Liit loobub Norra lõhele kehtestatud 2,8 eurosest ehk pea 44 kroonisest miinimumhinnast kaks ja pool aastat enne planeeritud tähtaega, allutades sellega Briti ja Iiri kalafarmerid konkurentsile.

Euroopa Liidu sõnul ei ole selline miinimumhind enam vajalik, sest Norra tootjad lõpetasid alla omahinda müügi ehk dumpingu ELi ja selle kordumist ei peeta enam tõenäoliseks. Et Norra ekspordihinnad langeksid väga madalale, oleks vaja tugevat ületootmist, mida aga ei ole tulevikus praegu ette näha, vahendas Bloomberg.

Antud otsus lõpetab Norra poolt WTOsse kaevatud dumpinguvastase meetme mille lõpetamise kohta avaldasid soovi ka Itaalia, Poola, Hispaania, Portugal ja Leedu.

Maailma suurimal lõhetootjal Norral oli Euroopa Liidu turul 71% turuosa. Norra tootjad eksportisid 509,273 tonni lõhet hinnavahemikus 2,88–3,51 kilo eest .Norra suurendas eksporti ELi viieastase lõhe-lepingu alusel, mis lõppes 2003. aastal, siis palusid Suurbritannia ja Iirimaa tuge Euroopa Komisjonilt impordi vastu.EL vastas augustis 2004 impordikvootidega, ning veebruaris 2005 täiendas seda miinimumhindadega. Kaks kuud hiljem asendas EL kvoodid ja minimumhinnad dumpinguvastaste maksudega, kuni 24,5%, mis hiljem asendati uk ute miinimumhindadega.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757