Autor: Kaubandus.ee • 17. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Visnapuu: suurtel hotellidel on lihtsam

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu tegevdirektor Donald Visnapuu sõnul on suurtel hotellidel lihtsam, sest tihi kuuluvad nad mõnda rahvusvahelisse ketti.

„Ega hästi ei lähe. Turistide arv kasvanud ei ole, samas on kulutused kasvanud ja pakkumist on juurde tulnud ja seega on hotellide täituvus langenud,“ kommenteeris ta hotellide ja restoranide majanduslikku olukorda. Keskmiselt on tema sõnul suveperioodil täitumus umbes 5% vähenenud.

Tema sõnul on suurtel hotellidel kergem. „Selge on, et suurtel hotellidel on ketid taga ja neil reservid ning võimalus mujalt teenitud tuludega auke lappida. Eesti pisikestel hotellidel ja turismitaludel on raskem. Tihti on neli veel laenud kaelas ja pankadest on nüüd raske kas või käibekrediiti saada,“ ütles Visnapuu.

Tema sõnul on tulevikku raske ennustada ja alles 4-5 aasta pärast on näha, kas tänased otsused on õiged. „Alates 2004. aastast on turistide arv kasvanud. Hotellide ehitamine ei ole nii, et täna mõtled ja homme on katus valmis. Alles 4-5 aasta pärast saab näha, kas olid õiged otsused. Kui nüüd valitsus meil ka käibemaksu tõstab, siis võime varsti Leedu, Läti ja Soome kolleegidele õnne soovida,“ viitas Visnapuu hotelliäri ennustamatutele tahkudele.

Krediidiinfo ASi Eesti ettevõtete maksekäitumise 2008. aasta esimese poole statistikast selgub, et kõige rohkem mõjutanud alla 10 töötajaga ettevõtteid - võlaprobleemidega väikefirmade arv kasvas aastaga 116 protsenti. Ka on aastaga kasvanud maksehäiretega hotellide ja restoranide arv 43% ja maksuvõlgnike arv sektoris on kasvanud 100%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757