Autor: Kaubandus.ee • 28. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USAs algab meeletu ostuperiood Black Friday

Pärast eilset aasta suurimat kalkunisöömist algab täna USAs jõuluaegne ostuhooaeg Black Friday ehk Must Reede.

Selle päevaga algab periood, mil tavapäraselt kõik aasta esimeses osas kahjumeid teeninud jaekaupmehed end kasumisse upitavad.

Puhkevad aasta lõpuni kestev maniakaalne ostuhullus ja enneolematud allahindlused, mille pärast inimesed varasematel aastatel truult enne poodide avanemist uste taga tunglesid, et parem kraam endale kahmata.

Tänavune Black Friday võib aina kasvava tõenäosusega kujuneda Red Fridayks ehk punasesse miinusskaalasse jäävaks kasumiteperioodiks.

Tarbimine USAs on kahanenud kohutava kiirusega, sest inimestel lihtsalt pole raha, mida kingituste ja muu pudi-padi alla kinni panna. Neil on vaja maksta kodulaenud ja muud kõikvõimalikud kohustused, mida senine elu enne finantspigistust lubas enda õlule võtta.

Analüütikute ootused ostuhooajale on üsna pessimistlikud ning prognoosid lubavad arvata, et tulemas on kõige nutusem ostuperiood alates 1990ndate algusest.

Siiski jätavad ka kõige pessimistlikumad prognoosid ühe jaemüüja säravasse aupaistesse – see on Wal-Mart, kes lõikab majanduslangusest ja krediidi kättesaadavuse ärakukkumisest rasvast kasu. Müügiguru teeb uskumatuid allahindlusi, mis meelitavad just tema poodidesse ka neid, kes majandusliku õitsengu ajal sealt kõrgilt mööda kõndisid.

Müüginumbrite kasvu asemel ennustatakse kõigile peale viimatimainitu tugevat langust, millest kõige mustem ulatub 6,6 miinusprotsendini.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757