Autor: Kaubandus.ee • 30. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaemüük vähenes detsembris 9%

Jaemüük vähenes 2008. aasta detsembris aasta varasemaga võrreldes püsivhindades 9%, teatas statistikaamet.

Mullu detsembris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüügi maht 5,2 miljardit krooni. Jaemüük vähenes 2007. aasta detsembriga võrreldes enamikul tegevusaladel.

Langust mõjutasid statistikaameti teatel enim tööstuskaupade kauplused, kus müük vähenes üle-eelmise aasta sama kuuga võrreldes 15%. Kõige rohkem vähenes jaemüük tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes ning majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes.

Jaemüügi kasvu suutsid 2007. aasta sama kuuga võrreldes saavutada ainult apteegikaupade ja kosmeetikavahendite kauplused, kus jaemüük suurenes aastaga 12%. Apteegikaupade müügikasvu detsembris tingis sellest aastast suurenev ravimite käibemaksumäär.

Eelmise aasta viimastel kuudel aeglustunud toidukaupade hinnatõus müügimahtude suurenemist kaasa ei toonud. Detsembris vähenes neis jaemüük aastases võrdluses 4%. Tarbijad olid endiselt hinnatundlikud ja piirasid oma igapäevaseid kulutusi, teatas statistikaamet.

Võrreldes novembriga suurenes detsembris jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades viiendiku võrra. See on tavapärane tõus detsembris, mil toimuvad jõulude ja aastavahetuse suurmüügid, seisab statistikaameti teates.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli detsembris 5,9 miljardit krooni, millest kaupade jaemüük andis ligi 90%. 2007. aasta detsembriga võrreldes vähenes müügitulu jooksevhindades 7%, eelmise aasta novembriga võrreldes aga suurenes 16%.

Esialgseil andmeil oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 2008. aastal 55,6 miljardit krooni, jaemüük vähenes 2007. aastaga võrreldes püsivhindades 4%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757