Autor: Kaubandus.ee • 11. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmees kimpus kitsi ostjaga

USA president Barack Obama kutsus ameeriklasi üles tarbima varasemal moel ja mitte peitma raha madratsisse. Sarnane üleskutse oleks kohane ka Eestis, sest tööpuuduse kasv ja palkade kärpimine on pidurdanud järsult ostlemist.

Tarbimise asemel on asutud teadlikumalt säästma. Jaanuari lõpus oli Eesti pankade kontodel hoiuseid kokku 149 miljardit krooni. Sama suur oli maht ka möödunud aasta septembris. Erinevus septembriga on selles, et nelja kuuga on ligi 7 miljardit krooni rännanud arvelduskontodelt tähtajalistele hoiustele.

Eraisikud hoiustavad rohkem, firmad vähem

Eesti Panga andmetel on viimastele kuudele olnud iseloomulik, et suureneb eraisikute hoiuste maht ning väheneb ettevõtete hoiuste maht.

Inimesi tarbimisele kutsuda kaubanduskeskuste juhid veel ei tihka. "Nad ei võtaks seda soovitust väga tõsiselt, nagu nad ei võtnud ka buumi tipus tõsiselt soovitust pidada natuke ka aru," märkis Viru keskuse juht Ants Vasar.

Ülemiste keskust juhtiva Guido Pärnitsa sõnul peaks ta kaupmehena ostlemist propageerima, ent pooldab ise mõõdukat tarbimist. "Küll võiks inimesi kutsuda üles eelistama eestimaist - seda rohkem on siinsetel tootjatel tööd ja leiba," ütles ta.

"Laenumaksed on vähenenud tänu kukkunud Euriborile, bensiini hind on langenud, lisame siia ka koondamisraha - ent see pole läinud nii kiiresti tarbimisse, kui läks poolteist aastat tagasi, kus tõesti oli nii, et kui raha kätte saadi, siis tormati seda kulutama," kirjeldas olukorda Pärnits.

Uisapäisa kulutusi tema sõnul enam ei tehta, inimesed on palju kaalutlevamad ja ettevaatlikumad. "Paljud hoiavad raha kodus, halbadeks aegadeks. Inimeste hirm või teadmatus tuleviku suhtes on oluliselt suurem," märkis ta.

Kauplusekülastajate ega ostude arv pole Pärnitsa sõnul oluliselt vähenenud, ent muutunud on see, mida ostetakse. "Vähenenud on püsikaupade, nagu elektroonika ja mööbel, ostmine. Toitu ostetakse palju, ka rõivaäri pole oluliselt kukkunud," lausus Pärnits.

Küll on keskmine ost eelmise aastaga võrreldes vähenenud 10-12 protsenti.

Vasara sõnul vähenesid veebruaris nii Viru keskuse külastatavus kui ka käive. Ei saa öelda, et tagasiminek käibes on tingitud ülisuurtest allahindlustest, olulist osa hakkab mängima ka muutus inimeste ostukäitumises, selgitas ta.

"Rõiva- ja jalatsikaubandusele tuleb tänavu kindlasti mitte hea aasta. Pikema kasutuseaga asjade puhul mõeldakse kolm korda, kas panna see raha tähtajalisele hoiusele või osta," rääkis Vasar. Viru keskuse keskmise ostu summa on parimatest aegadest tulnud alla 10 protsenti.

Seevastu Pärnus asuva Port Arturi keskuse juht Romek Kosenkranius rääkis, et neil on keskmine ost eelmise aasta algusega võrreldes vähenenud 25-30 protsenti.

Kui osa kaupmehi on suurte allahindlustega alustanud, ei jää teistel Vasara sõnul muud üle kui kaasa minna. "Loodetavasti selekteerib turg kiiresti ära need, kellel on määratud jääda, ja need, kellel on määratud minna," lisas Vasar.

"Tänavu sügisel võiks inimesed hakata tunnetama, et kuigi raha on füüsiliselt näpu vahel võib-olla vähem, siis ostujõuna on seda sama palju ja tegelikult midagi suurt hullu polegi juhtunud," oli Vasar optimistlik.

"Kaldun sinnapoole, et see juhtub järgmise aasta esimesel poolel," lisas Pärnits.

Kaupmehi jahutas maha SEB analüütik Ruta Eier. "2009 kahaneb tarbimine jõudsalt, väike tagasilangus on tõenäoliselt aga ka järgmisel aastal," märkis ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070