Autor: Kaubandus.ee • 11. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB: jaekaubanduse maht väheneb 10,5%

SEB-i analüütik Ruta Eier usub, et tänavu väheneb jaekaubanduse maht 10,5%. "Tarbimises on kõige määravamaks teguriks loomulikult sissetulekud ning sissetulekute suurenemist ei paista lähiajal kusagil silmapiiril, ikka pigem vähenemist," põhjendab Eier.

Jaemüügi vähenemisele viib Eieri meelest eelkõige reaalse ostujõu vähenemine ehk reaalpalga langus.

"See tähendab, et hoolimata sellest, et hinnad langevad ning palju asju saab odavamalt endale soetada, pole sellest suurt abi kui palk ikka veelgi rohkem väheneb," selgitab ta.

"Reaalpalga kasv oli juba eelmise aasta lõpul negatiivne ning on seda oodatavalt ka sel aastal. Samuti viib tarbimise vähenemisele järsult suurenev tööpuudus. Lisaks on tarbijate kindlustunne selgelt jätkuvalt alanemistrendil, kuna majandusolukorra paranemist veel niipea oodata ei ole, mis suurendab tarbijate säästukalduvust," lisab asjatundja.

Need negatiivsed mõjurid kaaluvad üles peamise leevendust pakkuva asjaolu – väiksemad laenumaksed laenu võtnud inimestele.

"Ka suur laenukoormus on tegur, mis tarbimise korrigeerumisele oluliselt kaasa aitab – laenukoormus tuleb (olemasolevate ja oodatavate) sissetulekutega kooskõlla viia. Mõnel juhul võib see tähendada, et perekonnal tuleb finantsilise tugevuse taastamisel esmalt oluliselt laenukoormust vähendada enne kui taas tarbimise suurendamise peale mõelda saab," arutleb analüütik.

Kui on vähem sissetulekuid, siis järelikult on ka vähem raha, mida hoiusele panna.

"Ehk siis hoiuste mahu osas prognoosime selleks aastaks langust. Kuigi suurenenud ebakindluse tõttu säästukalduvus tõenäoliselt suureneb, on netoefekt siiski hoiuste kahanemine kogusummas," märgib Eier.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070