Autor: Kaubandus.ee • 23. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalleid kaubamärke müünud Sõõrumaa ettevõte pankrotis

Hugo Bossi ja Joopi kaubamärkide kaupluste tegevust opereeriva Urmas Sõõrumale kuuluva firma U.S. Invest osalusega Versus Investi pankrot kuulutati välja.

Versus Investi tegevjuht Priit Lavits ütles Äripäevale, et täna kella 14.00 seisuga on ettevõte pankrotis. Lätis olnud brändikaupa müünud pood koos Tallinna lennujaamas asunud kahe poega on suletud. Samuti Viru väljakul olnud pood. Praegu töötab tegevjuhi sõnul Eestis kaks Versus Investile kuuluvat poodi.

Täna Harju maakohtus toimunud istungil ütles pankrotihaldur Peeter Allikvere kohtunik Tiia Mõtsnikule, et jääb varem välja öeldud arvamusele ettevõtte maksejõuetuse osas. Ta lisas, et maksejõuetus võib olla põhjustatud äririskide ebaõigest hindamisest.

Kohtus tunnistas Versus Investi tegevjuht Priit Lavits, kes on ettevõtet viimased poolteist aastat vedanud, et maksejõuetuse tekkimise ja kohtusse pankrotiavalduse esitamise põhjusteks on majanduse halvenemine nii Eestis kui globaalselt. „Majanduse halvenemine viis müügi alla,“ selgitas Lavits.

Lavits täpsustas, et Versus Investi laienemine leidis aset aastatel 2007 ja 2008, mille käigus avati poode Lätis ja Tallinna Lennujaamas. Lavits rõhutas kohtus, et Hugo Bossi ja Joopi näol on tegemist väga kallite brändidega ja Tallinna Lennujaamas tegutsenud pood sai lahti olla vaid pool aastat.

Ettevõtte ajasid raskustesse rida ahelprobleeme ehk kaup ei läinud müügiks nii hästi kui loodeti, mis tõi kaasa kauba allahindluse, kohati isegi maksid tooted umbes poole sisseostuhinnast, mistõttu tootsid poed pidevalt kahjumit.

Ajutine pankrotihaldur enda sõnul otsest juhtimisviga tuvastanud ei ole. „Võlgniku raamatupidamine oli suhteliselt hästi peetud, kuigi seal esines teatud omapära,“ lausus Allikvere ning lisas, et võlad on raamatupidamises näidatud väiksemana, kui nad tegelikult on ja varad omakorda reaalsest olukorrast suuremad. Allikvere sõnul on ettevõtte omakapital miinuses 14 miljoni krooniga.

Poodide tulevik sõltub võlausaldajate koosoleku tulemusest, ütles Lavits. „Hetkel on meil lahti Joop Nordic Hotellis, mis edasi saab ei tea, iga päev võib tuua muudatusi,“ ütles Lavits.

Miks pankroti kasuks otsustasite? (Versus Invest esitas ise Harju maakohtule avalduse pankroti väljakuulutamiseks- toim.) „Võlgnevuste hulk oli nii suur, et saneerimisel mõtet ei oleks olnud,“ vastas tegevjuht.

Ajutine haldur tegi kohtule ettepaneku Versus Investi juhatuse liikmel Gunnar Koolil lasta anda võlgniku vanne 20. aprillil ning samal päeval toimub ka võlausaldajate üldkoosolek.

Veebruaris arestis Tallinna lennujaam võlgnevuse tõttu lennujaamas asunud Hugo Bossi poe varad ning sellega seoses suleti ka pood, ütles Äripäevale Tallinna lennujaama finantsdirektor Aarne Orav. Urmas Sõõrumaa jäi tol korral Äripäevale kommentaari andes napisõnaliseks, öeldes vaid, et tal puudub igasugune kontroll ja ülevaade Versus Investi tegemistest, kuna ta on vaid passiivne investor.

Versus Invest on asutatud 2002. aastal. Ettevõte kuulub Urmas Sõõrumaa U.S. Investile ja AAB Vip Kinnisvarale, mille juhatuse liige on Gunnar Kool ja omanik Hannes Kool. Versus Invest tegeleb kaubamärkide Hugo Bossi ja Joop!i turundusega.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757