Autor: Kaubandus.ee • 16. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majandusprofessor: üleskutse mõistlikule tarbimisele on ainuke tee

Lõviosa ELi liikmesriikidest proovib elavdada tarbimist. Peame hoolitsema selle eest, et Eesti siseturg liiguks, ütles majandusprofessor Olev Raju.

"Kriisist tullakse välja kahe abinõuga. Kuna kriisi perioodil on palgad madalad, krediidiprotsendid madalad, vaba tööjõudu kõik kohad täis, vaba raha kõik kohad täis, sest pangad on ettevaatlikud ja krediiditahtjaid ka väga palju pole, siis tekibki olukord, et suuremad ettevõtted kasutavad head momenti ja hakkavad vahetama seadmeid," rääkis Raju.

"Selle tulemusena võetakse pangast laenu, tänavalt tööjõudu, tööd saavad need, kes tegid seadmeid ja monteerivad ja need küsivad riiet ja muid asju ja asi hakkab elavnema. See tee Eestis dominentne olla ei saa. Ega meil neid suuri ja tugevaid ettevõtteid, kes seda momenti kasutama hakkaksid, ei paista ka eriti. Võib-olla mõni kuskil, nii natukene," lisas ta.

"Aga on ka teine tee. Riigid proovivad majandust elavdada elavdades turgu. Turgu ei elavda ettevõtted, vaid miljonid tarbijad. Järelikult on teine tee see, mida kasutab lõviosa ELi liikmesriikidest, proovida elavdada tarbimist. Riik saab teha põhiliselt seda, mis on tema siseturg. Peame hoolitsema selle eest, et Eesti siseturg liiguks," sõnas majandusprofessor.

Tema sõnul annab see tööd ja leiba eelkõige neile ettevõtetele, kes on orienteeritud siseturule. Veel enam peab arvestama ka seda, et kuigi ametlikult siseturgu kaitsta ei saa, siis väikseid võtteid ikka on. Ainuke võimalus midagi teha on elavdada siseturgu. "Üleskutse mõistlikule tarbimisele on ainult positiivne ja ainuke tee," märkis ta.

"Kui tarbida Eesti tooteid, siis see oleks Eestile veel kõige parem. Meie üks põhiline liikuma saamise tee on see, et hakkab liikuma siseturg. Esialgu me küll veel kukume. Inimesed on närvis ja hoiavad viimast. Ka valitsus eelarvekärbetega kärbib ju ka veel siseturgu," ütles Raju.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070