Autor: Kaubandus.ee • 21. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvas ei jaksa enam viina osta

Esimest korda üle kümne aasta on Eestis viinajoomine vähenenud, kuna alkoholi hind on tunduvalt kerkinud ja majanduslangus sunnib enam raha lugema.

Selge see, et alkoholi läbimüük on langenud nn masu tõttu: kui inimesed ei jaksa enam osta nii palju vorsti, leiba ja muud toidukraami, siis käiakse vähem raha välja ka viinapudeli või õllepurgi eest, kirjutas Maaleht. Nii selgus konjunktuuriinstituudi värskest uuringust.

Ka on kerkinud alkoholiaktsiis tunduvalt tõstnud alkoholi hinda. 2007. aastaga võrreldes on viina hind tõusnud koguni kolmandiku võrra.

Oma mõju on olnud ka sellel, et hilisel ajal enam poest viina kätte ei saa. Samas on märgatavalt kasvanud illegaal-se alkoholi müük, seda koguni viiendiku võrra.

Kui 2007. aastal müüdi Eestis kangeid alkohoolseid jooke, sh viina, 23,9 mln liitrit, siis eelmisel aastal 22,1 mln liitrit. Seega oli viina läbimüük vähenenud peaaegu 2 mln liitri võrra, õllemüük 10 mln liitri võrra.

Samas on suurenenud veinijoomine - viinamarjaveini ja vermuti läbimüük on aastaga tõusnud 12 mln liitrilt 14,3 mln liitrini. Uuringu järgi joodi ühe eestimaalase kohta eelmisel aastal 9 liitrit veini, 28 liitrit 5% lahjat alkoholi, 92 liitrit õlut ja 12 liitrit viina.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757