Autor: Kaubandus.ee • 21. mai 2009

Rahvas ei jaksa enam viina osta

Esimest korda üle kümne aasta on Eestis viinajoomine vähenenud, kuna alkoholi hind on tunduvalt kerkinud ja majanduslangus sunnib enam raha lugema.

Selge see, et alkoholi läbimüük on langenud nn masu tõttu: kui inimesed ei jaksa enam osta nii palju vorsti, leiba ja muud toidukraami, siis käiakse vähem raha välja ka viinapudeli või õllepurgi eest, kirjutas Maaleht. Nii selgus konjunktuuriinstituudi värskest uuringust.

Ka on kerkinud alkoholiaktsiis tunduvalt tõstnud alkoholi hinda. 2007. aastaga võrreldes on viina hind tõusnud koguni kolmandiku võrra.

Oma mõju on olnud ka sellel, et hilisel ajal enam poest viina kätte ei saa. Samas on märgatavalt kasvanud illegaal-se alkoholi müük, seda koguni viiendiku võrra.

Kui 2007. aastal müüdi Eestis kangeid alkohoolseid jooke, sh viina, 23,9 mln liitrit, siis eelmisel aastal 22,1 mln liitrit. Seega oli viina läbimüük vähenenud peaaegu 2 mln liitri võrra, õllemüük 10 mln liitri võrra.

Samas on suurenenud veinijoomine - viinamarjaveini ja vermuti läbimüük on aastaga tõusnud 12 mln liitrilt 14,3 mln liitrini. Uuringu järgi joodi ühe eestimaalase kohta eelmisel aastal 9 liitrit veini, 28 liitrit 5% lahjat alkoholi, 92 liitrit õlut ja 12 liitrit viina.

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700