Autor: Kaubandus.ee • 1. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mai jaemüügil läbi aegade teine suurim langus

Mais oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 4,8 miljardit krooni, mis oli püsivhindades 16% väiksem kui eelmise aasta mais ning tegu on läbi aegade teise suurema langusega Eestis.

Jaemüük on enim kukkunud 1994. aasta veebruaris, kui see näitaja oli 19%, kirjutas Bloomberg.

Kaupade jaemüügi langust mõjutasid enim tööstuskaupade kauplused, kus jaemüük vähenes 2008. aasta maiga võrreldes 23%, teatas statistikaamet. Enim kukkus jaemüük muudes spetsialiseerimata kauplustes ning muudes spetsialiseeritud kauplustes. Eelnevate kuudega võrreldes süvenes langus tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete kauplustes. Neis kauplustes vähenes jaemüük aastases võrdluses 23%. Mõnevõrra aeglustus aga müügi langus majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes, kus jaemüük vähenes aastaga ligi neljandiku.

Kaupade jaemüük vähenes eelmise aasta maiga võrreldes enamikul tegevusaladel. Vaid kasutatud kaupade jaemüük kauplustes ning muu jaemüük väljaspool kauplusi kasvas kümnendiku. Nende kaupluste müügi kasv kaupade jaemüüki oluliselt ei mõjuta, sest selle tegevusala osatähtsus on väga väike, tänavu mais oli see 1%.

Tarbijad on jätkuvalt ebakindlad ning seoses sellega piiravad oma igapäevaseid kulutusi. Eesti Konjunktuuriinstituudi tarbijabaromeetri kindlustunde indikaator on viimastel kuudel mõnevõrra paranenud, kuid see ei ole kaasa toonud ostude suurenemist. Jaemüük toidukaupade kauplustes vähenes eelmise aasta maiga võrreldes 9%.

Aprilliga võrreldes suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 3%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli mais 5,7 miljardit krooni, millest kaupade jaemüük andis 85%. Eelmise aasta maiga võrreldes vähenes müügitulu jooksevhindades viiendiku, eelmise kuuga võrreldes aga suurenes 3%.

Lätis kukkus jaemüük mais aastataguse ajaga võrreldes 26,4% ja aprillis oli langus 29,6%. Leedu jaemüük langes mais 28,7%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757