Autor: Kaubandus.ee • 3. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Barron’s: ostke eBay aktsiat

Internetioksjonifirma eBay aktsia on väärt tänast hinda ja ilmselt isegi 30 protsenti enam, kirjutab värskes kaaneloos mõjukas investeerimisajaleht Barron’s.

Nimelt on ettevõtte aktsia hind kerkinud sel aastal 57 protsenti, millest 15 protsenti kahel viimasel nädalal (täna on lisandunud veel üle kolme), kirjutab investorite hulgas väga mõjukas väljaanne.

Ettevõtte kaualubatud pööre põhitegevuselt (internetioksjonid) on hakanud tulemusi andma, ettevõttel on korralik rahavoog ning omab kahte kiirestikasvavat allüksust –PayPal ning Skype.

Aktsia hinna ja selle aasta oodatava kasumi suhe (p/e suhe) on 14 ning 2010 aasta kasumiootused annavad suhteks 13, mis on laiemast aktsiaturust 20 protsenti madalam ning võrreldes teiste e-äriettevõtetega eesotsas Amazon.comig-ga näib aktsia hind väga odav olevat.

Eelmises kvartalis kasvas eBay kaudu müüdavate esemete hulk 2,7 protsenti võrrelduna 1.6-protsenilise langusega varasemas kvartalis, mida RBC Capitali analüütik Stephen Yu nimetab esimeseks reaalseks märgiks paremuse poole. Nii ettevõtte käive kui ka kasum olid paremad kui analüütikud ootasid.

Viimase aastakümnega on eBay muutunud ülehaibitud ettevõttest alaväärtustatuks. Internetimulli tipus, mil ettevõte teenis vaevalt kasumit, oli selle turuväärtus 30 miljardit dollarit võrrelduna 28 miljardiga praegu, mil aastas genereeritakse kaks miljardit dollarit vaba raha.

Paljud analüütikud on eBay aktsia suhtes siiski skeptilised. 32-st ettevõtet katvast analüütikust soovitab väärtpaberit osta kaheksa, kolm soovitavad aktsiat osta. Isegi ostusoovituse andnud analüütikutel pole mitte ühelgi aktsia hinnasihiks üle 25 dollari.

Artikli autor Michael Santoli arvab siiski, et ehkki aktsia hind võib mõneks ajaks langeda alla 20 dollari taseme, võime lähima aasta jooksul näha seda kerkimas 30 dollari alla.

Täna on eBay aktsia hind kerkinud 3,9 protsenti 22,07 dollarini.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757