Autor: Kaubandus.ee • 10. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

NS King: Läti majanduses veel valguskiirt ei paista

Lätis üheksa jalatsikauplusega jaeketi NS King tegevjuht Tiit Mägi ütles Äripäevale Läti majanduse seisu kommenteerides, et ei näe praegu veel mingeid olukorra stabiliseerumise märke.

„Ei paista küll mitte kuskilt mitte midagi,“ ütles Mägi. „Kaubanduskeskused lähevad järjest allamäge,“ jätkas ta. Samas on positiivne, et keskuste omanikud on hakanud rentnikele rendihindades vastu tulema. „Sealt saame kulusid kokku hoida, see on positiivne,“ ütles Mägi.

ELi riikides on jaekaubanduse langus Lätis kõige järsem – teises kvartalis 28,5%. SKP kahanes statistikaameti esialgseil andmeil teises kvartalis 19,6%, jäädes alla vaid Leedu 22,4%sele langusele. Hinnad juulis langesid, sealhulgas rõivaste ja jalatsite hinnad.

„Kes tuleva aasta kevadel pea lume alt välja paneb, see jääb veel kauaks püsima,“ ütles Mägi, lisades, et "Läti valitsus teeb kõike selle nimel, et ettevõtjatele makse tõsta. Järjekordne samm, mis nad ära tegid, olid tulumaksuvaba miinimumi vähendamine."

Selle aasta teise poole eelarves rehkendab NS King Lätis ca 35%se käibe kukkumisega. „Kukkumine on vägev, kuid me olime selleks valmistunud. Mingit traagikat ma ei näe,“ ütles Mägi, kelle sõnul on firmal siiski tulnud nii koondada kui palku kärpida. Juulis lepiti kokku palkade vähendamine 15-20% ning töötajaid on NS Kingal täna läinud aasta kevadsuvise hooaja algusega võrreldes 40% vähem.

Ühtegi olemasolevat kauplust NS King Lätis siiski kinni panna ei plaani. Sulgemise asemel avatakse varsti uus kauplus Liepajas ning ilmselt lisandub enne aasta lõppu veel üks pood. Tuleval aastal plaanitakse vähemalt kahe poe avamist. „Tingimused on praegu nii head, keskused ei küsi isegi pankade garantiikirja,“ rääkis Mägi.

Eestis tuleb NS Kingal aga oma kõige parema läbimüügiga kauplus Viru keskuses kinni panna. „Leping sai läbi ja kõva tegija tuli asemele,“ ütles Mägi. Samas avatakse sügisel uus kauplus Solarise keskuses ja otsitakse ka muid pindu.

Mägi sõnul on NS King saanud häid pakkumisi ka Leedusse laienemiseks, kuid seda esialgu plaanis ei ole. „Ei taha üle pingutada,“ ütles Mägi.

Üks kauplus on firmal ka Soomes.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070