Viimase aja kõige positiivsemaks
toidutrendiks on kõrgkulinaaria kohanemine sööklatingimustega.
Järjest tekib kiireid ja odavaid söögikohti, kus portsjonid küll leti taga vanal viisil kulbiga kokku tõstetakse, kuid maitsed traditsioonilisest sööklanivoost märksa kõrgemale ulatuvad. Plazad on jõudnud kesklinnast ka äärelinna: Järvevana tee ja Pärnu maanteTallinnas asuv Delta café bistro torkab silma kauni sisekujundusega. See on sobilik paik nii kiireks lõunaks kui ka heas seltskonnas pikemaks istumiseks ja veini nautimiseks.e kokkusaamiskohas on suur must plaza, Delta Plaza ja selle esimesel korrusel Delta café bistro.
Delta kohvikul on kaks sissepääsu – üks peauksest, samast, kust käib oma maja kontorite rahvas, aga on ka teine, otse tänavale avanev, mis viitab sellele, et parematel aegadel võiks café bistro pakkuda ka midagi enamat kui kiire kontorilõuna.
Ka sisekujundus tuletab meelde häid aegu, kui raha jätkus nii kinnisvaraarenduseks kui ka lopsakateks lõunateks. Söögisaal on mahedates soojades värvides, ruumijagajateks lilled ja poolläbipaistvad kardinad.
Istumiskohti on igale maitsele: pukid kiiretele kalorimanustajatele, diivanid ja tugitoolid pehmemaks äraolemiseks. Ruum on mõnus, sobiks ka tööjärgseks ajaveetmiseks veini ja maheda muusikaga, aga praegu, säästuajal pannakse uksed kinni juba pool viis.
Vastutustundliku söögikohatestijana käisin Delta kohvikus kolm korda, kaks korda lõunal ja korra koogil-kohvil. Menüü oli iga kord täiesti uus, iga päev oli uus supp, taimetoit, praed, magustoidud ja koogid. Ainult kolm kohustuslikku sööklasalatit – peedid, porgandid ja kapsad istusid iga päev muutumatul kujul oma kaussides. Aga nendeta me vist ei saa...
Road olid pigem traditsioonilised kui uuenduslikud, niisugused kindla peale mineku toidud, aga kõik testgruppi kuulunud road olid oskuslikult tehtud ning erakordselt maitsvad. Kiievi kotlet oli küll väheldane, kuid krõbe ja mahlakas, sea sisefilee õrn ja leebe, kartulid lihtsalt maitsvad, muidu tagasihoidliku välimusega pasta mõnusalt al dente.
Itaallased ütlevad ikka, et pasta ei tohiks sööjat oodata, ikka sööja oodaku pastat. Delta kohviku õrna singi-peekonimaitsestusega pasta oli tagasihoidlikule välimusele vaatamata igati lugupeetav roog.
Meelepärase kohvi saab Delta kohvikus igaüks ise valmis teha, vajutades kohviaparaadil nuppu. Tassid on ilusad ja mitmes suuruses. Tass oli isegi kuum, nii et jõudsin väikese espressoga lauda veel enne, kui see ära jahtuda jõudis.
Lusikaid on kahesuguseid – tavalised väikesele kohvile ja pikavarrelised piima- ja vahukohvile. Kui pearoad on pigem tavapärased, siis magusavalik on muljetavaldav: šokolaadikook, tiramisu ja panna cotta pole sugugi tavalised sööklamagustoidud, ega ju?
Veel paar toredat detaili: ühes nurgas, küll natuke liiga varjulises, on professionaalne valik toiduraamatuid ja kõigil laudadel on soola- ja pipraveskid – värskelt jahvatatud must pipar pole enam ainult gurmaanide veidrus.
Seotud lood
Rahvusvaheline logistikaettevõte DSV aitab Eesti tootjate ja kaupmeeste kaupu liigutada üle maailma nii mööda merd, maanteed kui ka õhus. DSV Estonia AS müügidirektor Peeter Luht nendib, et novembri lõppemisega saab mööda aasta kõige kiirem aeg, sest vastupidiselt eraisikutele on ettevõtjad oma suuremad saadetised enne jõulukuud aegsasti teele pannud.