Autor: Kaubandus.ee • 29. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad: hiinlastega sõbrunemine võtab aega

Eesti ettevõtjate sõnul võtab hiinlastega sõbrunemine aega. Algul võivad reeglina üliviisakad hiinlased olla siiski pisut üleolevad ja unistada Eesti äri jaoks liiga suurtest kaubamahtudest.

„Alustasin hiinlastega koostööd 12 aastat tagasi ning siis võttis kontaktiloomine ligikaudu ühe aasta aega. Tol ajal läks see päris kiiresti, kuna nad olid huvitatud Eesti riigist ja siis oli sinna vähem tungijaid ka,“ rääkis Hulgimüügifirma AS Pudi-Padi omanik Merike Hein. "Olen kõik kontaktid ise otsinud. Nad on ülisõbralikud ja ma arvan, et see, kui raske on kellelgi sinna turule siseneda, oleneb ettevõtjast."

"Aastatega on kontakte juurde tekkinud ja praegu teeme koostööd enam kui saja Hiina tehasega, nad on ise huvitatud koostööst," sõnas ettevõtja. Ärikultuuridest rääkides ütles Hein, et hiinlased käituvad viisakalt. "Ma ei teagi teistes riikides nii intelligentset käitumist kui nendel on," lisas ta. Hein aga ei arva, et liitumine Euroopa Liiduga oleks kontaktide loomise Aasias veelgi hõlpsamaks muutnud. „Vene aeg on meid lähemale toonud, kuna nemad on ka selles kurjuses nii palju olnud. Just ajalugu seob meid omavahel."

"Aktiivsemalt oleme viimased viis aastat teinud Hongkongiga koostööd. Oleme suhelnud läbi EASi, kes on meid aktiivselt aidanud, kuid on ka mõned otsekontaktid. Nüüd pakub ka Hongkongi Londoni esindus igati oma abi," rääkis Transiidikeskuse AS tegevjuht Erik Laidvee.

Hongkongis partnerite leidmisest ja koostöö alustamist kommenteerides ütles ta, et lihtsat ei ole siin midagi. "Peame vaatama mõõtusid, et mis on suurused siin ja Hongkongis, suurused on teises järgus. Alguses oli tunda üleolekut, lihtsalt sellist pealiskaudset suhtumist. Aga mida aeg edasi, seda konkreetsemaks läheb asi. Eesti astumine Euroopa Liitu on kasvatanud Aasias usaldust meie vastu, see on väga oluline moment. Sellest hetkest on huvi läinud tõsisemaks, et ELi piirimaal jalga maha saada."

Transiidikeskuse juht märkis, et nad teevad koostööd mitme logistikaga tegeleva firmaga Hongkongis. "Opereerime Muuga konteinerterminali, mis on täna Eestis ainuke tegutsev spetsialiseeritud konteinerterminal. See on, millest me nendega praegu räägime - oleme valmis nende konteinervoogusid siin teenindama suuremates kogustes kui täna. Otsime uusi strateegilisi partnereid ja täiendavaid kaubavoogusid. Ega praegu veel midagi tõsist saavutatud ei ole. Väikesemad partiid on läbi liikunud, aga miljonitest konteineritest rääkida ei saa."

"Nüüd meid teatakse ja meil on Hongkongis kontakt olemas, see on kõige tähtsam. Enne ei teatud praktiliselt üldse, et siin mingid võimalused on," lisas Laidvee.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070