Autor: Kaubandus.ee • 8. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swed: Kaubamaja kahju Lätis võib ulatuda 266 miljonini

Tallinna Kaubamaja kogukahju Lätis – mis arvestab Läti Selverite kinnistute allahindluse kõrval ka seal aetavat jalatsi- ja automüügiäri –, võib ulatuda 266 miljoni kroonini, ütles Swedbank Marketsi analüütik Pavel Lupandin.

Kaotusenumbrid Lätis kujunevad tänavu Kaubamajal Lupandini hinnangul kõigi aegade suurimateks. "Firmaväärtuse langus on seotud jalatsikaupluste ja automüügiäriga ning samuti kinnistutega, kus Läti Selverid asuvad," põhjendas ta.

220 töötaja kompensatsioonikulud Lätis tuleb Lupandini arvates kogukahjumile samuti lisada.

"Me oletame, et investeeringud Lätis maksid 800-1000 eurot (12 517-15 646 krooni) m² kohta. Kogu allahindlus, mis sisaldab ka jalatsi- ja automüügiäri, võib jääda 10-17 mln euro (156-266 mln krooni) vahele," ütles Lupandin.

"Otsus sulgeda kahjumit tootvad kaubanduskeskused parandab ettevõtte rahavoogusid. Seda raha saab tulevatel aastatel investeerida Eestis näiteks ilu- ja jalatsiärisse," leidis analüütik.

Lupandini sõnul ei oota nad, et Kaubamaja siseneks teistele välisturgudele. "Selveri tegevus Lätis võib jätkuda pärast mõnda aastat, kui jaekaubandus on kosunud. Seniks jäävad Selverid tegutsema ainult Eestis," uskus ta.

Selveri kaubamärk polnud Lupandini sõnul Lätis väga tuntud ja seepärast valisid tarbijad konkureerivaid kaubamärke. "Ettevõte sisenes natuke liiga hilja Läti jaekaubandusturule," arvas Lupandin. "Meie prognoos Läti jaekaubandusturule 2009. ja 2010. aastaks on negatiivne ja me ei oota, et Kaubamaja taasavaks peagi Läti Selverid," märkis analüütik.

Siiani oli Swedbank Marketsil "müü" aktsiasoovitus ja hinnasiht 4,69 eurot (73,4 krooni), aga nüüd vaadatakse soovituse ja hinnasiht Lupandini ütlusel üle.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070