Autor: Kaubandus.ee • 21. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksutõus tõi kasvu

Ravimimüügiga tegelev Nycomed Sefa saavutas eelmisel aastal head tulemused, sest käibemaksumäära tõusu tõttu osteti ravimeid ette ja finantskriis sektoris veel ei kajastunud.

Küsimustele vastab Nycomed Sefa ASi tegevjuht Ants Nurk.

Nycomed Sefa käive ja kasum kasvasid 2008. aastal jõudsalt. Kuidas see õnnestus?

Finantskriisi mõju ravimikaubandusele 2008. aastal veel ei avaldunud ja seda seetõttu, et maksude laekumine kahanes vähesel määral ega sundinud riike tegema otsuseid kärpida tervishoiu ja ravimite kompenseerimisele ettenähtud summasid.

Samuti toimus planeeritud käibemaksu tõusu tõttu pea kõikides ravimiäri sektorites kauba varundamine ehk müügitõus.

Kuidas muutuvad käive ja kasum tänavu mullusega võrreldes?

Käive ja kasum jäävad pisut alla eelmise aasta näitajatele ning seda eeskätt tänu ekspordi vähenemisele SRÜ riikidesse. Nycomed Sefa jaoks on koduturg Balti riigid ning siin on käibe kahanemine märkimisväärne ainult Lätis.

Peab märkima, et suur osa sellest tuleb kanda laovarude vähendamise arvele hulgimüügifirmades - kui varasematel aastatel olid tavalised laovarud 2-3 kuud, siis sel aastal vähendati varusid 2-3 nädalani.

Mis toimub Eesti majanduses järgmisel aastal - algab kasv, jätkub langus või stabiliseerume samal tasemel?

Suure tõenäosusega on Eesti majanduslangus põhja lähedal ning 2010. aasta teises pooles ootaks jälle majanduse elavnemist. Samas tuleb märkida, et maksude laekumine on madalseisus veel mõnda aega tänu kõrgele tööpuudusele, mis ei kao kohe koos majanduse elavnemisega. Samuti on ravimikaubanduses keerulised ajad veel ees, kuna muutused ravimite kompenseerimises hakkavad toimima alles 2010. aastal.

Kuidas firma edukalt majanduslangusest välja juhite? Mida olete viimasel aastal varasemast teistmoodi teinud?

Midagi originaalset me ette ei võta. Jälgime suurema tähelepanuga kulusid ning kõikide ettevõtmiste osakaalu, mis ei ole väga otseselt seotud meie põhitegevusega ehk ravimite müügiga, on oluliselt vähenenud.

Olime sunnitud ette võtma ka mõningaid koondamisi, et tasakaalustada oma ressursse vähenenud nõudlusega.

Samas oleme jätkanud ja jätkame kindlalt investeerimist oma põhitegevusse, mis on positiivset mõju avaldanud juba sel aastal - oleme suurendanud oma turuosa kõikides Balti riikides. Ka tootmise efektiivsus on kasvanud.

Millised on praegu suurimad ohud ja võimalused valdkonna ja ka maakonna firmadele?

Suurim oht maksulaekumiste vähenemine.

Nycomed Sefa AS

Asukoht: PõlvaAsutatud: 1992Tegevusala: ravimitööstusOmanikud: Nycomed Pharma ASTöötajaid 2008: 77Käibe muutus 2008. aastal: 7%Kasumi muutus 2008. aastal: 115%

Metoodika

Lähteandmed on kahe viimase majandusaasta käive, kasum/kahjum enne makse ja omakapital kokku aasta lõpus. TOPi pääsemiseks peab ettevõte asuma või omama tootmistegevust vastavas maakonnas ning olema tegutsenud vähemalt kolm viimast aastat. Näitajate põhjal reastati ettevõtted edetabelitesse.

Põlvamaa TOP

1)Nycomed Sefa AS- keemiatööstus

2)Värska Vesi AS- toiduainetööstus

3)Voglia Eesti AS- rõivatööstus

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757