Autor: Kaubandus.ee • 24. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sultanimaiused tahavad vallutada põhjamaad

Tallinna südalinnas ülemöödunud nädalal maiustustekaupluse avanud türklane Fatih Güllü plaanib peaaegu kogu põhjamaa sultanimaisete maiustustega täita, kuid Eesti asjatundjad kardavad, et Türgi maiustused pole meile suupärased.

Maiusetootja Güllüoglu investeeris Eestisse ligi neli miljonit krooni ja nende pikemaajaliseks eesmärgiks on üha jõudsamalt põhjamaist turgu haarata. Türgi ajakirjaniku Hülya Güleri sõnul on Güllüoglu seal laialdaselt tuntud ettevõte, mis viimasel ajal aina jõudsamalt välisturgudele siseneb.

"Nad käisid aprillis saatkonnas ning rääkisid meile oma kavatsustes Eestis esinduskohvik-pood avada. See tundus tänuväärt ettevõtmine, mis annab Eesti inimestele tööd ja toob tükikese Türgi kultuuri ka Eestisse," lausus Vahur Luhtsalu, kes tol ajal oli Eesti saatkonna asejuht Ankaras. Luhtsalu aitas türklastel kõik vajalikud asjatoimetused teha, et nad saaksid Tallinnas kaupluse avada.

Esimene valik - Eesti

Möödunud nädalal võttis rõõmsarinnaline maiusetootja mänedžer Fatih Güllü oma esinduspoes Äripäeva vastu ja viipas magusaletile: "Näete, me pole mitte mingisugust reklaami teinud, aga juba nädalaga sai see halvaa siin otsa."

Türgi maiusekaupmees Güllü vaatas põhjamaades ringi juba pikemat aega, kuid otsustas esmalt just Eestis kanda kinnitada. Esiteks olid tema sõnul Lätis ja Leedus seisud märksa hapumad. Teiseks heisati selle sammuga lipp täpselt keskele, kust saab juba edukamalt laieneda Soome ja hiljem, kui olud paranevad, ka Lätti ning Leetu.

Eestlane eelistab oma

Toiduainetetööstuse liidu juht ja endine ärinaine Sirje Potisepp mõistab Türgi ärimeeste mõtlemist lennult. "Igati mõistlik," ütles Potisepp magusatootja plaani peale esialgu just Eestisse esinduspood rajada.

Türgi maiusetootjal on ka Eestis veel üht-teist plaanis. Güllüoglu tahab teise esinduspoe rajada Tallinna vanalinna. Hiljuti käidi kohtumisel ka toidukaupade hulgimüüja Haljasega.

 Lepinguni pole veel jõutud, sest esmalt vaadatakse, kui meeltmööda on eestlastele lõunamaised maiused. Haljase ostu- ja müügidirektor Samir Gasimov lausus, et praegu on veel vara midagi otsustavat öelda, kuid suhtlemine kahe osapoole vahel käib.

"Pean tunnistama, türklased on erinevatest toiduainete sektoritest pöördunud toiduainetetööstuse liidu poole, et välja arendada siinne tootmisbaas. Võib-olla Türgil ongi võetud selline majanduslik suund, et võimalikult palju eksportida. Nad on ju samamoodi raskustes nagu teisedki," lisas Potisepp.

Küll aga ei ennustanud ta Türgi maiusemüügile suurt edu, sest esiteks on need tooted juba maitse poolest eestlaste jaoks liialt võõrad. Pealegi lööb Potisepa sõnul viimasel ajal eestlaste seas välja selgelt patriotistlik kaubavalik, et oma ettevõtjaid toetada.

Potisepp aga ütles, et suurfirma elab edukalt siinse kriisi üle. Pärast seda, kui olud lahedamaks lähevad, võib juba äri õitsema lüüa, mistõttu võib ka aasta pärast olla liiga vara, et järeldusi teha. Potisepp lisas, et ju võtsid Türgi magusatootjad põhjariikides arenemise südameasjaks ja kergelt nad sellest ei tagane.

Kalev Türgi maiustele suurt turgu ei ennusta

ASi Kalev Chocolate Factory turundus- ja müügidirektor Monika Heinrand arvab, et Türgi maius niisama naljat Eestis kanda ei kinnita, selleks peab ikka vaeva nägema.

"Kui vaatate, kui kaua teised tootjad turule on panustanud ja nende turuosad on umbes viie protsendi juures olnud, siis see väga suur number olla ei saa," vastas Heinrand küsimusele, kuivõrd laiaks võib Türgi maiuseturg Eestis kujunda. Heinrand nentis, et Eesti magusaturul tuleb juba ühe- või kaheprotsendilise osaluse eest kõvasti võidelda.

Heinrand prognoosis, et pigem saavad Güllüoglu hõrgutistest nišitooted.

"Praegu ei saa kindlasti Türgi maiustusi võrrelda Hiina toidu või Itaalia veinikultuuriga, kuna nemad on selle levitamiseks ja tutvustamiseks juba aastaid väga palju tööd teinud," lausus Heinrand.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757