Autor: Kaubandus.ee • 16. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ukraina ärimehed esitasid Tederile tõsiseid süüdistusi

Loe, mida kirjutasid väidetavalt petetud ja paljaks varastatud Ukraina kaupmehed Eesti ärimehest Hillar Tederist. Alltoodud kiri on isiklikult saadetud Ukraina peaministrile Julia Tõmošenkole.

Lugupeetud Julia Tõmošenko,

pöördume Teie poole erakordse kelmuse tõttu, mille põhjustas Eesti ärimees Hillar Teder. Kirjutame ka seetõttu, et õiguskaitseorganid pole suurkelmusele vähimalgi määral reageerinud.

2006. aastal registreeriti O'Key Ukraina ja afišeeriti tema Luksemburgi holdingfirma Expert Captial. Mõlema asutajaks oli Eesti kodanik Hillar Teder. O'Key Ukraina tegutses kaubandusmaastikul aastatel 2006-09. O'Key Ukraina all töötas neli hüpermarketit. Firma käive 2008. aastal oli 800 miljonit grivnat ja töötajate arv ulatus 2000 inimeseni. 2008. aasta novembrist hakkas operaator maksma tellitud kauba eest rohkem kui 600-le Ukraina tarnijale.

Sellest perioodist algasid tarnijate läbirääkimised O'Key Ukraina juhtidega ja vahetult ka nende ülemusega. Teder rääkis, et maksab kõik võlgnevused ära. Kuid siis läksid juba läbirääkimised edasi hüpermarketite keti müügi peale. Aga juhtus erakordne olukord: 10. juulil ei saanud 2000 teenistujat tööle tulla, sest valvurid seisid poe ees ja teatasid, et poed on kinni. Ainuüksi töötasu võlg ulatus viie miljoni grivnani.

Jätkusid telefoniläbirääkimised O'Key Ukraina tarnijate ja Hillar Tederi vahel, kuid Eesti ärimees keeldus võlgade maksmisest. Ja seda mitte ainult tarnijate ees, vaid ka töötajate ja pankade ees. 22. augustil renditi O'Key Ukraina pinnad Prantsuse hüpermarketite ketile Auchan. O'Key Ukraina tarnijad ühendusid ühte gruppi, mis mõne kuu jooksul tegi mitmeid pöördumusi õiguskaitseorganite poole kriminaalmenetluse alustamiseks.

Tänu Ukraina ja Eesti ministeeriumite ning pressi tähelepanule suudeti luua Ukraina tarnijate organisatsioon. See korraldas protestiavaldusi ja läbirääkimisi välismaa organisatsioonidega, mis akrediteerisid eestlase äri Ukrainas. Samuti algasid tänu sellele organisatsioonile läbirääkimised Auchani juhtkonnaga.

Täna on Ukraina tootjad ja tarnijad pankroti piiril, sest ei saa O'Key võlgade tõttu oma kohustusi täita ega laene tagasi maksta, sest tarnijatelt peteti kaup välja. See võib tulevikus ohtu seada tuhanded töökohad. Peale selle on väga tõsine fakt, et Ukrainas on endiselt 2000 O'Key Ukraina töötajat, kes keeldusid omal soovil töölt lahkumast. Siiani pole need inimesed kätte saanud oma tööraamatut. Lisaks varastas O'Key firma juhtkond raha, mis oli ühingu arvel palga maksmiseks ja tarnijatele tasumiseks.

Kauba jäägid, mille väärtuseks oli 15 miljonit grivnat ja mis asusid O'Key Ukraina ladudes, viidi välja politsei saatel. Siiani ei teata, kuhu need toimetati.

Vaatamata kõikidele eeltoodud faktidele, jätkab Hillar Teder mitte ainult äriga, vaid ka eduka arenemisega Ukrainas. Ta arendab kauba- ja meelelahutuskeskuste ketti, mille pindala on rohkem kui 600 000 ruutmeetrit. See kett töötab edasi Panorama Grupi nime all. Õiguskaitseorganite tegevusetus on põhjendatud lihtsa faktiga – Eesti ärimehel on head sidemed Ukraina võimuorganitega.

Lugupeetud Julia Tõmošenko, Teie sekkumist ootab üle kahe tuhande inimesega O'Key Ukraina endine töötajate kollektiiv ja 600 tarnijat. See suur afäär on väga sarnane Elita Tsentriga. Vaatamata sellele, et on olemas selged võlgade tasumise mehhanismid, keeldub Hillar Teder läbirääkimistest. Kuigi välisministeerium ja majandusministeerium ei ole midagi teinud Ukraina ühingute kaitseks välismaal, palume teid vähemalt kaitsta Ukraina ärisid välismaa aferistide eest.

Seoses eelnevaga palume Teil anda siseministeeriumile käsk viia Ukraina julgeoleku teenistusel ülemprokuratuuri osavõtul ja välisministeeriumi kaasaabil läbi eeltoodud faktide põhjalik kontroll. Tulemustest palume ka meid informeerida.

Lugupidamisega,

Ukraina Kaubavõrgustiku Tarnijate Assotsiatsioon

Kiri on saadetud 7. detsembril 2009. aastal.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757