Autor: Kaubandus.ee • 8. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa jaemüük languses

Euroopa jaemüük kahanes veebruaris üheksa kuu kiireimas tempos, kuna kasvav tööpuudus hoiab tarbimist tagasi.

Euroalal kahanes jaemüük jaanuariga võrreldes 0,6%, teatas täna Euroopa statistikaamet Eurostat. See on kõige suurem langus 2009. aasta maist.

Aastatagusega võrreldes kahanes jaemüük veebruaris 1,1%.

„Tarbimine jääb kasvu piduriks,“ ütles agentuurile Bloomberg Dekabanki ökonomist Andreas Scheuerle. „Tarbimist pärsib tööturu seis. Tänavune aasta tuleb parem kui 2009. aasta, kuid normaalsetest oludest oleme alles kaugel.“

.Euroopa Liidus tervikuna jaemüük veebruaris jaanuariga võrreldes ei muutunud. Andmed esitanud riikidest vähenes müük 13 riigis ning kasvas seitsmes. Aastatagusega võrreldes vähenes müük 0,7%.

Suurim jaemüügi langus eelnenud kuuga võrreldes oli Portugalis (3,4%), Eestis (2,3%) ning Sloveenias (1,7%). Kõige suurem jaemüügi kasv oli Suurbritannias (2,2%), Maltal (0,9%) ning Prantsusmaal (0,6%).

Saksamaal kahanes jaemüük 0,4%.

Töötuse määr kasvas euroalal veebruaris 10%le, mis on kõrgeim näit 1998. aasta augustist. Lisaks pärsib tarbimist nafta hinna tõus (tänavu 8,1%), mis jätab vähem raha kulutamiseks.

 

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700