Autor: Kaubandus.ee • 26. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmeestele anti kolmandiku võrra rohkem laene kui mullu

Selle aasta esimeses kvartalis anti kaubandusettevõtetele üle kolmandiku võrra rohkem laene kui mullu, teatas Eesti Pank.

Eesti eraisikutele ja ettevõtetele antud laenude ja liisingute kogumaht kahanes märtsis 2,7 miljardi krooni võrra ehk 1,1 protsenti, teatas Eesti Pank.

Kuu lõpus ulatus laenu- ja liisinguportfelli maht 247 miljardi kroonini, mida on 6,6 protsenti vähem kui aasta tagasi. Aasta esimestel kuudel on suhteliselt rohkem vähenenud ettevõtete laenujääk.

Laenuaktiivsus püsis ka märtsis tagasihoidlik. Kuu jooksul ettevõtetele antud laenude maht ulatus 1,4 miljardi kroonini, mis on viimaste aastate väikseim laenukäive. Uusi laene väljastati varasemast vähem eelkõige kinnisvaraga seotud ärivaldkondades. Samas on pärast laenumahu ulatuslikku vähenemist hakanud taas suurenema kaubandusettevõtete finantseerimine – esimeses kvartalis väljastati sellele sektorile üle kolmandiku võrra rohkem laene kui eelmisel aastal. "Vaatamata kinnisvaraturu mõningasele elavnemisele oli eluasemelaenude käive märtsis endiselt võrdlemisi väike ega küündinud isegi möödunud aasta keskmise tasemeni," märkis panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kask.

Tähtajaks tasumata laenude maht püsis märtsis veebruari tasemel. Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude osakaal portfellis suurenes mõnevõrra laenuportfelli languse tõttu, ulatudes kuu lõpus 6,7 protsendini. Pikka aega maksmistähtaega ületanud eluasemelaenude osakaal jäi 4,5 protsendi tasemele. Probleemlaenude kasvutempo on viimastel kuudel oluliselt aeglustunud – esimeses kvartalis tegid pangad laenuallahindlusi mahus 1,3 miljardit krooni, mida on ligi poole vähem kui eelmises kahes kvartalis keskmiselt.

Eesti eraisikute ja ettevõtete hoiuste maht moodustas märtsi lõpus ligi 112 miljardit krooni, kasvades kuu jooksul 1 miljardi krooni võrra ehk 0,9 protsenti. Hoiuseintressimäärade alanemine on hakanud avaldama mõju ka hoiuste struktuurile – eraisikute tähtajaliste hoiuste osakaal alanes aastataguselt 61 protsendilt 2010. aasta märtsis 58 protsendini.

Laenuintressimäärad ei ole viimase kuue kuu jooksul kuigivõrd muutunud. Märtsis väljastatud eluasemelaenude ja ettevõtete pikaajaliste laenude keskmised intressimäärad olid vastavalt 3,4 ja 4,4 protsenti.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757