Autor: Kaubandus.ee • 18. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihavainen: palgad olid viimane võimalus

Palgad olid viimane kärpekoht, oleme poolteist aastat ainult kulusid kärpinud igalt poolt mujalt, sõnas Prisma Eesti juhi Janne Lihavainen.

"Kogu personali palku kärbiti. Varem me palku kärpinud ei ole," kinnitas ta.

"Me tõesti proovisime, et elaks majanduslanguse üle ilma palgakärbeteta. Kuid müügid ei ole nii kiiresti taastunud – mullu tegime ainult väikese plussi ehk kasum oli ainult 300 000 krooni ja nüüd esimeses kvartalis teenisime kahjumi,“ sõnas Lihavainen. Kui müükides on midagi positiivset võrreldes eelmise aastaga, siis sinna on veel pikk ma minna, et taastuks 2008. aasta tase, lisas ta.

"Ning nüüd on palgakärpe aeg lihtsalt käes. Palgad olid viimased, oleme poolteist aastat ainult kulusid kärpinud igalt poolt mujalt. Konkurendid on selle ajajooksul juba mitu korda töötajate palku kärpinud ning palgavahe läks suuremaks ja suuremaks," selgitas Prisma juht.

Lihavainen ütles, et kusagil on lihtsalt see piir, et kui palju saab lubada suuremaid kulutusi kui konkurendid. "Kuid me tahame endiselt oma lubadusest kinni pidada, et meil on odavaim ostukorv. Selles mõttes on loogika väga lihtne," märkis ta.

"Väga oluline on see, et Prismas on olnud senini oluliselt kõrgemad palgad kui meie konkurentidel. Vahe on selline, et kui meie konkurentide juures töötavad müüjad alates miinimumpalgast kuni 7000–8000 krooni, siis meie tavamüüja kõige väiksem palk algas 8000 kroonist," rääkis ta.

Lihavainen sõnas, et tavamüüja palgavahemik oli varem 8000–11 000 krooni, nüüd on see 7000–9000 krooni.

Prisma juhi sõnul lahkusid need töötajad, kes olid juba varem otsustanud poeketist vabatahtlikult ära minna. "Me ei planeerinud kedagi koondada ning me ei ole ka kedagi koondanud. Ainult üks inimene pole nõustunud palgakärpega, see on ametiühingu usaldusisik," sõnas ta.

Prismas langetati palku üheks aastaks. "Lepingu lisa sõlmiti aastaks ning peale seda taastuvad vanad palgad automaatselt – kui asjad lähevad nii nagu hetkel arvame, et majandus taastub ning et konkurendid ei teeks palkadega üllatavaid asju," rääkis Lihavainen.

"Tööinspektsioon on kaks korda asja läbi vaadanud ning kinnitanud, et protsess on juriidiliselt õige," lisas ta. 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070