Autor: Kaubandus.ee • 9. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tauri Sumberg rajab Tallinna sadamasse turu

Tallinna sadama C-terminali kerkib peagi uus turg, mille eestvedajaks ja käivitajaks on Koger&Partnerite nõukogu liige Tauri Sumberg.

"Kuna Nordic Jetline läks ära ja ruum jäi tühjaks, siis otsiti terminalile uut funktsiooni. Olen ise turgudel käinud eluaeg, teen ise ka tihti süüa ja sealt tekkiski idee teha sinna turg," märkis turgu opereeriva firma OÜ Sadama Turg omanik Tauri Sumberg. Hetkel jäävad investeeringud Sadamaturgu kahe miljoni krooni sisse, kuid see pole veel lõplik, märkis ta.

Sumbergi kinnitusel on sadamas toimuv elu linnakodaniku jaoks praegu vale ja liiga turistikeskne. "Mujal maailmas on see spekulatsioonikeskne. Enamik spekuleerivad mingisuguse kauba hinna vahega, mis on kallim näiteks Soomes ja odavam Eestis, on see alkohol vms," rääkis ta.

"Igasuguseid marketeid on seal nii palju, et alguses ma kahtlesin idees, kuid meie teeme ainult toidu ja käsitöö turu," lausus Sumberg. Tema sõnul on Eestis palju selliseid tooteid, mis liiguvad vaid käest kätte ja mida mujalt osta ei saagi.

"Me panime käe ette lihale, et turg ei muutuks vaid lihaturuks. Liha on meil ka palju ja põnevat, kuid see pole ainuke toode. Liha on toodetud väikeste tootjate poolt. Me ei võta müüa suuri tootjaid. Väiksematel on raskem ja neil pole väljundit, samas on nende toode põnev," märkis Sumberg.

Kõige suuremaks tootjaks on uuel turul Saaremaa liha- ja piimatööstus, kes on väljas oma poega. "Ülejäänud on väikesed kodutootjad, kes teevad kodust suitsusaunasinki ja käsitsi vorste," märkis Sumberg. Samuti on turul esindatud värske kala.

Turul on 1500m sisepinda ning suvel plaanitakse laieneda ja välja kai peale. "See on veidi suurem kui Keskturu hoone, kus liha müüakse. Nii müüjatel kui ostjatel on head ja inimlikud tingimused – katus on pea kohal. Vaatan mõnikord neid külmetavaid siniste sõrmedega Keskturu müüjaid…," lisas Sumberg.

Sadamaturg konkureerib tema sõnul Keskturuga samamoodi nagu üks eraettevõte konkureerib teisega. Kuid oluline on Sumbergi ütlusel ka see, kuidas tootele n-ö ligi pääseb. "Keskturg ja Balti jaama turg on suures osas trammiturud. Inimesed lähevad sinna trammidega. Nõmme turg on autoturg, samuti on Sadamaturg autoturg – sinna saab tund aega turu klient tasuta ka parkida," selgitas ta.

Turg plaanitakse Tallinna sadamas avada detsembri alguses.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757