Autor: Kaubandus.ee • 27. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selver: kinke osteti vähem, kuid kallimaid

Koguseliselt osteti tänavu jõulukinke vähem, aga see-eest kallimaid ja kvaliteetsemaid tooteid, ütles Selveri keti juht Andres Heinver.

"Näiteks on sel aastal väga populaarne jõulukingitus Espresso kohvimasin, palju oleme müünud ka mängukonsoole ja vererõhuaparaate," lisas ta. Tänavune pidulaud ja jõuluvana kingikott erinevad mullusest, sõnas Heinver.

Jõulunädala toidukaupade müük kasvas eelnevate aastatega võrreldes erakordsetest ilmaoludest hoolimata. Müügihüppe tegid kohv, vahuveinid ja õlu, viina osteti aga mullusest vähem. Ootuspäraselt olid kõige populaarsemad traditsioonilised jõulutooted – klementiine osteti üle saja tonni, sealiha üle 45 tonni ning verivorste ligi 35 tonni. Õlut müüdi ligi 230 000 liitrit ja viina 21 000 liitrit. Kõige suuremad ostud tehti 23. detsembril.

Tavapärase kilepiima kõrval olid möödunud nädala ostetuimad tooted klementiinid, Martini Asti vahuvein, Presidendi kohv, A.Le Coqi õlled ja kalmuküünlad. Liha osteti kokku 77 tonni – ülekaalukalt populaarseim oli sealiha, millele järgnesid kana, broiler, part ning veis. Jõululauale jõudis kõige sagedamini Rakvere Pidupäeva seapraad ning seapraad kamaraga, väga populaarsed olid ka Talleggi ahjukanad.

"Rõõm on tõdeda, et jõuluks tehakse ikka ise kodus süüa," kommenteeris Andres Heinver. "Jõululauale serveeritakse enamasti seapraadi ja verivorsti, aga aasta-aastalt valmistatakse üha enam piduroogi ka veisest, ulukitest ja kalast."

Enimmüüdud alkohoolsed joogid olid Martini Asti vahuvein, Liviko Laua viin ning A.Le Coqi Alexandri õlu. Tavanädalatest tunduvalt rohkem osteti Jägermeistrit, Törley vahuveine, glögi ja hõõgveine ning Captain Morgani rummi.

"Tänavune jõulukuu on erakordselt lumerohke ja seetõttu osteti nii enda tarbeks kui kingiks kõike, mis aitab võidelda lume, jää ja külmaga," tõdes Heinver. "Lumelabidad on defitsiitsed terves Euroopas. Üksikutes Selverites neid veel jagub ning lähinädalate jooksul loodame saada lisa kõikidesse kauplustesse," märkis ta.

Jõulukingiks on sel aastal ostetud peamiselt praktilisi tooteid – lambavillatekke ja -patju, mütse, kindaid, erinevaid kodumasinaid, köögitarvikuid ning raamatuid. Lastele ostetakse kõige sagedamini DVD-plaate ning arendavaid mängukomplekte.

Selveri Köögis valmis jõulukuu jooksul 373 tonni toitu ning telliti üle 3000 peolaua. Kõige enam osteti traditsiooniliselt kartulisalateid, rosoljet ja maksapasteeti. Selle talve populaarseimaks uudistooteks on süldivaagen, mille tarbeks on valmistatud detsembris 4450 väikest sülti.

Eesti kapitalil põhinevasse Selveri ketti kuulub 35 kauplust erinevates Eesti piirkondades. Selveri super- ja hüpermarketite kett kuulub börsiettevõtte Tallinna Kaubamaja kontserni. 2009. aastal tehti Selveritest üle 33 miljoni ostu ning realiseerimise netokäive oli 4,62 miljardit krooni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700