Autor: Kaubandus.ee • 2. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euro vähendas jaemüüki

Kui möödunud aasta septembrist detsembrini näitas Eestis jaemüük tõusunumbreid, siis jaanuaris pöördus jaemüük langusse. Statistikaameti sõnul võis tegemist olla euro mõjuga.

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük vähenes 2011. aasta jaanuaris eelmise aasta jaanuariga võrreldes püsivhindades 2%, teatas statistikaamet. Jaanuari jaemüüki võis mõjutada euro tulek, kuna mitmete kaupade ostud sooritati detsembris kroonide eest ning piirati oste jaanuaris.

2011. aasta jaanuaris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 262 miljonit eurot (4,1 miljardit krooni). Kaupade jaemüügi langust mõjutasid toidukaupade kauplused, kus jaemüük vähenes 2010. aasta jaanuariga võrreldes 5%. Nende kaupluste jaemüügi langusele avaldas mõju keskmisest kiirem hinnatõus. Toidukaupade kauplused annavad jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüügist ligi poole.

Jaanuaris aeglustus jaemüügi kasvutempo ka tööstuskaupade kauplustes. Kui 2010. aasta viimastel kuudel suurenes neis jaemüük aastases võrdluses 7–15%, siis tänavu jaanuaris oli suurenemine vaid 5%. Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes ning apteekides ja kosmeetikakauplustes oli jaemüük väiksem kui eelmise aasta jaanuaris. Käibe kasv oli suurim spetsialiseerimata tööstuskaupade kauplustes ning majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjali kauplustes. Neis kauplustes suurenes jaemüük vastavalt 16% ja 11%.

Võrreldes eelmise kuuga vähenes jaanuaris jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 26%. See on tavapärane langus, mis järgneb detsembris toimunud jõulude ja aastavahetuse suurmüükidele. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal vähenes jaemüük eelmise kuuga võrreldes 4%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli jaanuaris 320 miljonit eurot (5 miljardit krooni), millest kaupade jaemüük andis 82%. 2010. aasta jaanuariga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 3%, eelmise kuuga võrreldes aga vähenes 26%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700