Autor: Kaubandus.ee • 13. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juku Mänguasjakeskust ähvardab pankrot

Täna määras kohus Juku Mänguasjakeskuse omanikfirma Jukat Eesti OÜ ajutiseks pankrotihalduriks Kalle Mõtsniku.

Jukat Eesti vastu esitas pankrotimenetluse algatamise avalduse OÜ Da Vinci Invest. Hetkel teadaolevate võlgade suurus küündib 70 000 euroni. 

"Kui teine pool vastab pärast pooltteist aastat nõude esialgsele omanikule, et kõik meie kaubad ja osakud on pangale panditud ja raha meil pole, siis pole muud võimalust kui pankrotiavaldus kohtule esitada," põhjendas võlausaldaja Da Vinci Invest OÜ omanik Andrus Braunbrück.

Avalduse kohaselt on Jukat Eesti võlgnevuse suuruseks 32 338 eurot. Kahe ettevõtte peale kokku ulatub võlg Braunbrücki hinnangul umbes 60-70 000 euroni. Pankrotimenetluse nõuete katteks olevat arestitud kaubamärgid Juku Mänguasjakeskus ja Kaks Karu ning ettevõtte liiklusvahendid pandud võõrandamise keelu alla.

Äripäev kirjutas mai alguses, et Juku Mänguasjakeskuste kett on täielikult või osaliselt müüdud Leedu päritolu mänguasjade müügiga tegelevale poeketile MV Trading. Äriregistri andmetel on Jukat Eesti juhatuse liige MV Tradingu juht Tomas Palevicius. Äripäeva andmeil võis tehingu suurus toona küündida miljoni euroni, kuid uus omanik hinda kommenteerima ei soostunud.

Paleviciuse sõnul on avalduse aluseks olev võlanõue ebaselge ja seetõttu tuleks tema arvates avalduse esitajal esmalt pöörduda oma nõude olemasolu ja selle suuruse välja selgitamiseks kohtusse tavalises korras, mitte pankrotiavaldusega. Avalduse esitajaga polevat OÜ Jukat Eesti kunagi ühtegi lepingut sõlminud.

OÜ Jukat Eesti pankrotimenetluse läbiviimiseks pole Paleviciuse hinnangul alust, kuna puudub maksejõuetuse olukord. "Mõned isikud arvavad, et pankrotiavalduse esitamine on tõhus mõjutusvahend oma soovide läbisurumiseks. Meil on alust arvata, et ka käesoleval juhul on avalduse esitaja teadlik sellest, et pankrotiolukorda tegelikult ei eksisteeri," viitas ta maksu- ja tolliameti kodulehel olevale maksuvõlglaste otsingule.

Braunbrück märkis, et Jukat Eesti endiste omanikega olid võlausaldajatel suhted normaalsed, kuna nad suhtlesid ja tegid maksegraafikuid. Uus omanik tegi aga suvalise maksegraafiku tagatisi pakkumata, millele järgnes kummaline kiri. Lisaks keelduvat ta võlgu tunnistamast.

Võlausaldajaid olevat Jukat Eestil aastate jooksul kogunenud palju, internetist on näha, et asi sai alguse juba 2009. aastal ja kestab siiani, rääkis Braunbrück.

Tomas Palevicius aga loodab, et kohus teeb üsna peatselt lahendi, millega saavad kõrvaldatud kahtlused OÜ Jukat Eesti maksevõime osas.

Jukat Eesti OÜ 2010. aasta müügitulu ulatus 89 miljoni kroonini (5,7 mln eurot) ja kahjum oli 1,1 miljonit krooni (70 000 eurot).

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757