Autor: Kaubandus.ee • 7. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kulutused eluasemele mõjutasid tarbijahindu enim

Tarbijahinnaindeksi muutus oli selle aasta oktoobris võrreldes eelmisega 4,4% ning seda mõjutasid enim eluasemele tehtavad kulutused. Võrreldes 2011. aasta septembriga indeksi muutus -0,1%, teatas statistikaamet.

Kaubad olid 2010. aasta oktoobriga võrreldes 4,8% ja teenused 3,7% kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta oktoobriga võrreldes tõusnud 7,6% ja mittereguleeritavad hinnad 3,3%.

Kui alates 2009. aasta augustist on tarbijahinnaindeksi 12 kuu muutuse suurimaks mõjutajaks olnud toit ja mittealkohoolsed joogid, siis oktoobris jäi nende mõju napilt alla eluasemekulutuste mõjule.

Eelmise aasta oktoobriga võrreldes mõjutasid indeksit kõige rohkem eluasemele tehtavad kulutused, mis andsid kogutõusust üle kolmandiku. Sellest omakorda üle kolmandiku andis aastataguse ajaga võrreldes 10,9% kallinenud soojusenergia, ligi neljandiku 30% kallinenud üür ja üle kuuendiku 6,9% kallinenud elekter.

Aastaga 6% kallinenud toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust ligi kolmandiku, sellest lihatoodete, kohvi ja jahutoodete kallinemine andis igaüks viiendiku. Mootorikütus oli võrreldes möödunud aasta oktoobriga 14,9% kallim ning andis kogutõusust alla kuuendiku. Mullu sama ajaga võrreldes on enim kallinenud suhkur (48%), kohv (40%) ja taimeõli (39%). Värske köögivili oli tänavu oktoobris 24% odavam kui möödunud aastal.

Septembriga võrreldes oli oktoobris tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks toidu 1,2%-line odavnemine, millest köögivilja 4,8%-line ja värske puuvilja 3,3%-line sesoonne odavnemine andsid üle poole. Suurem oli veel eluaseme mõju, millest soojusenergia 1,4%-line hinnatõus moodustas 45%. Võrreldes septembriga oli hapukapsas 21% ja porgand 20% odavam ning tomat 21% kallim.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757