Autor: Kaubandus.ee • 30. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Guido Pärnits: jaemüügi kasv 5% on üllatav

Ülemiste Keskuse juhi Guido Pärnitsa sõnul oli jaemüügi kasv oktoobris 5% tema jaoks üllatav tulemus.

"See number 5% üllatas mind sutsu. See number on aasta läbi olnud 4-5% piires, kuid kui vaadata tarbijasegmenti just tarbijakindluse kohapealt ja mingil määral kõrvutada seda numbrit Ülemiste Keskuse numbritega, siis meil oli see kasv selgelt suurem, kuid siiski natuke väiksem kui augustis ja septembris. Et ma ootasin, et see kasv jääb kas 4% peale või natuke alla selle," kommenteeris Pärnits tänast statistikaameti jaekabanduse statistikat.

"Alati tuleb kontekstis vaadata muidugi ka võrdlusbaasi. Ma ei mäleta, et eelmise aasta oktoobris oleks olnud oluliselt kehvem, et oleks ajutine kukkumine olnud. 5% on hea tulemus ja rohkem, kui mina ootasin," lisas ta.

Ülemiste Keskusel oli oktoobrid käibe kasv 8%. "Meil on aasta läbi olnud oluliselt kõrgem, kui Eesti statistiline näitaja näitab," lausus Pärnits.

Peagi saabuval jõulukuul võrreldes eelmise aastaga Pärenitsa arvates olulist hüpet üles ei tule. "Kui vaadata asja nukrama pilguga, siis seekordne jõulukuu võib isegi nõrgem tulla. Eelmise aasta lõpus oli inimestel tunne, et halvad ajad on möödas ja asjad hakkavaad tasapisi tõusma, tarbijakindlus siis, kuid praegu on see tarbijakindlus päris madalaks läinud. Võibolla suunatakse ka jõuluostudesse nüüd rohkem ratsionaalsust, mida on inimestesse rohkem tulnud. Inimesed püüavad end tagasi hoida emotsionaalsete ja mitte vajalike asjade ostmisel. Käesoleva aasta jõulukuu ei pruugi tulla parem kui eelmisel aastal," rääkis Pärnits.

Samas ootas Pärnits, et tulev aasta tuleb äkki siiski parem kui käesolev. "Kui järgmist aastat vaadata, siis tahaks loota paremat. Aga kui vaadata inimeste arvamusi, kes analüüsiga tegelevad ja nende arvamused muutuvad kuust kuuse vähem optimistlikumaks, siis ju mingid ohud on siis ikka olemas, mis mõjutavad ka Eestit. Me oleme väike riik ja halbu mõjusid nii kiiresti ei tunneta. Aga võibolla läbi pankade, Rootsi pankade näiteks, jõuavad need lõpuks ka meile," märkis Pärnits, kelle sõnul tuleval aastal suurt langust ei toimu, kuid ilmselt mitte ka sellist tasast tõusu nagu käesoleval aastal. "Ülemiste keskusel oli aasta keskmine tänavu 10%, seda tõenäoliselt ei toimu, kuid usun, et jääme plussi, kuskil 5% piiresse," rääkis Pärnits.

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2011. aasta oktoobris eelmise aasta oktoobriga võrreldes püsivhindades 5%. Kaupade jaemüügi kasvu mõjutasid enim tööstuskaupade kauplused, kus jaemüük suurenes 2010. aasta oktoobriga võrreldes 8%.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070