Autor: Kaubandus.ee • 9. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasutu ehtekuld muutub proteesideks

Viimased kuud sõidab Eestimaal ringi kulla kokkuostja, kes kutsub eelreklaamiga maa- ja linnarahvast rahaks vahetama kodus kasutuna seisvat kulda. KultaRahaksi liikuvas kontoris läheb enamasti kaubaks hambakuld ja katkised ehted.

Äripäev käis ühel jaanuarihommikul kokkuostupäeval Jüris, kus aleviku kultuurikeskuse saalis oli end sisse seadnud kullassepp koos kaalude, kemikaalide ja arvutiga. Peagi olid kohal ka esimesed kauplejad, neist suurem osa naised. Kellel oli kaasas peotäis ehteid, kellel koos hambaga kuldkroon.

Kogu materjal töödeldakse ümber ning peamiselt saab sellest hambatööstuse tarbeks implantaate.

"Kuldehete müük on sügavalt isiklik otsus. Inimesel peab endal see soov olema, meie ei suru peale," rääkis Äripäevale KultaRahaksi Baltikumi tegevjuht Sergei Järv. Ta rõhutas, et asjaajamine peab olema korrektne, sest nad teevad tihedat koostööd politseiga. On juhtumeid, kus politsei palub andmeid mõne kindla päeva tehingute kohta.

Tehingute kohta peab aga paberimajandus täpne olema: iga ostu-müügi puhul täidetakse dokument, kus on kirjas inimese andmed, ostetud kulla proov, kaal ja erinevad väljamakstud summad: 45, 125, 80, 385, 73 eurot.

Kuidas kulges kullaostjate päev Jüris, loe tänasest Äripäeva paberlehest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Heli KünnapasKaubandus.ee toimetajaTel:
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700