Autor: Kaubandus.ee • 11. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIFA: Eestile pakuti kokkuleppemängus 40 000 eurot

Rahvusvaheline jalgpalliliit FIFA avalikustas eile uurimise tulemused, mis käsitlesid aasta tagasi toimunud Eesti-Bulgaaria ja Läti-Boliivia kokkuleppemänge.

Bloombergi teatel organiseeris mängud Footy Media International nimeline firma, mille nõudmisel ei tohtinud mängudest teha teleülekandeid ja lepingutingimusi "ei tohi avalikustada ega meediale väljastada."

Nüüd FIFA palgal olev Chris Eaton, varasem Interpoli terrorismispetsialist, lausus uudisteagentuurile, et Footy Media oli fiktiivfirma ja tema juhiks märgitud Blapp Johnsen oli tegelikult Anthony Santia Raj, singapurlase Wilson Perumali kaaslane. Viimane on mõistetud Soomes kaheks aastaks vangi kokkuleppemängude korraldamise eest.

Eatoni teatel pakuti igale koondisele 20 000 eurot lennupiletite ja 30 inimese viietärnimajutuse eest, lisaks 20 000 eurot osalemise tasu. "Mäng korraldati vaid kihlveopettuse tegemiseks ja polnud ette nähtud vaatajatele," lausus Eaton.

Mullu veebruaris 2:2 penaltitest lõppenud Eesti ja Bulgaaria sõpruskohtumine oli teadaolevalt esimene Eesti jalgpallikoondise mäng, mis sattus kihlveopettuse ohvriks.

Rahvusvaheliseks kihlveopettuse turuks hinnatakse aastas 90 miljardit dollarit. FIFA teatel on viimastel aastatel ses vallas märgatavalt elavnenud Kagu-Aasia ning Euroopa, eriti Soome, Itaalia ja Saksamaa vaheline suhtlus. 

"Võrreldes sellega, mis veebruaris rääkisime, pole meil teema kohta uut infot,"  lausus Eesti Jalgpalli Liidu avalike suhete juht Mihkel Uiboleht. "Meenutuseks, et veebruaris olime meie kogu teema avalikustaja nii Eesti kui ka rahvusvahelises meedias ja need, kes selle FIFAsse ja UEFAsse viisid (mäng toimuski toona FIFA ja UEFA järelvalve all ja see oli ka põhjus, miks süüdlaste tabamine nii edukalt kulges)."

"Nii mul kui kogu jalgpalliliidu inimestel on ülimeeldiv näha, et FIFA võttis asja väga tõsiselt ja pärast seda juhtumit on kogu pettuste vastane võitlus läinud uuele tasemele," lausus Uiboleht.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757